2024. április 26., péntek
UKRÁN VÁLSÁG

Egyre hevesebben ostromolják a donyecki repülőteret

Az elmúlt egy nap alatt négyszer indítottak rohamot a szakadárok a kelet-ukrajnai Donyeck nemzetközi repülőtere ellen – számolt be Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője. Értesülései szerint a katonák eddig a szakadárok minden rohamát visszaverték, utóbbiak komoly veszteségeket szenvedtek. Timcsuk arról is beszámolt, hogy az ukrán–orosz határon, az izvarinei átkelőnél újabb katonai járművek hatoltak be Ukrajnába: egy harckocsi, tizennyolc páncélozott szállító harcjármű és húsz teherautó. Az átkelő a határ szakadárok által ellenőrzött szakaszán van Luhanszk közelében.

Információi alapján az utóbbi nap alatt összesen több mint harminc tüzérségi támadást hajtottak végre az ukrán erők állásai ellen. A támadások zöme a Donyeck környéki településeknél érték az ukrán erők állásait és ellenőrzőpontjait többek között Nyikisinénél, Avgyijevkánál, Tonenykénél, Krasznohorivkánál és Piszkinél, valamint a Luhanszk melletti Scsasztya településnél, illetve a megyeszékhelytől észak-nyugatra Ridkodubnál.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte, az elmúlt huszonnégy órában egy katona esett el és tizennyolc sérült meg, valamint legalább hét szakadár vesztette életét, és további tíz megsebesült. Liszenko megerősítette, hogy heves harcok folynak a donyecki repülőtér birtoklásáért. Mint elmondta, a Nemzeti Gárda visszaverte az egyik terminál elfoglalására indított éjszakai rohamot.

Arszen Avakov belügyminiszter pedig arról számolt be, hogy a belügyi alakulatoknak és a szintén a tárca alá rendelt Nemzeti Gárdának eddig összesen százharmincnégy tagja vesztette életét a közel fél éve tartó hadműveletekben.