2024. április 26., péntek
KÉZILABDA

Egygólos szegedi győzelem a BL-rajton

Az előző idényben EHF Kupa-győztes MOL-Pick Szeged az utolsó tizenkét percben négygólos hátrányt ledolgozva 27:26-ra legyőzte a vendég ukrán Motor Zaporizzsját a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyitófordulójában.

Eredmény, 1. forduló, C csoport: Csehovszkije Medvegyi (orosz)–MKB-MVM Veszprém 32:37 (17:19), Celje (szlovén)-Vardar Szkopje (macedón) 26:27 (12:12), Rhein-Neckar Löwen (német)–Montpellier (francia) 35:24 (18:11).

D csoport: Dunkerque (francia)-Aalborg (dán) 21:26 (13:13), Schaffhausen (svájci)-Kielce (lengyel) 28:33 (14:15), MOL-Pick Szeged - Motor Zaporizzsja (ukrán) 27:26 (13:11).

Ugyan a meccs legelején még vezetett a selejtezőből érkezett Motor, ám sorozatban négy gólt kapott, és a 8. percben, 5:2-nél már időkérésre kényszerült. Ez nem is volt hiábavaló, mert Sevelev góljaival és Stochl védéseivel a 14. percben 7:7 lett az állás. A hullámvölgy utána magára talált a Tisza-parti alakulat, Ilyés lett az egyik főszereplő, vezérletével 11:8-ra húzott el csapata. Mivel innen megint nem tudott továbblépni a házigazda, jött az időkérés. Az újabb kritikus szakaszban Bombač vette vállára a csapatot, s a szünetig ötször volt eredményes. Hibák, Stochl-kapus fejen lövése, illetve ápolása vezette be a második félidőt, majd 14:11 után fordított a Zaporizzsja, miután Källman több ziccert is rontott, míg Burkának és Sepelevnek mindegy volt, hogy Sierra vagy Wyszomirski állt-e éppen a szegedi kapuban. A 39. percben, 14:16-nál időt kértek a hazaiak. Balogh kilencperces gólcsendet zárt le, ám közel negyedórával a vége előtt már három góllal vezetett az ukrán bajnok (17:20). A 48. percben, 19:23-nál megint próbálta rendezni sorait a Szeged, azonban a vendégek keze továbbra sem remegett meg. Újabb kapuscsere következett, és két hazai találat után a Zaporizzsja edzője kért időt. Minden erejét mozgósította az EHF Kupa-győztes, és keményebb védekezése révén az 55. percben egyenlített (24:24), majd Mindegía újabb góljával már a Tisza-partiaknál volt az előny. Blažević kiállítása miatt emberelőnyben játszhatott a Motor, de az utolsó támadásnál támadóhibát ítéltek a román játékvezetők, így ha nehezen is, de otthon tartotta a fontos két pontot a Szeged. A magyar együttesre jövő szombaton sokkal nehezebb feladat vár, mivel a négyes döntőre is esélyesnek tartott, világ- és Európa-bajnokokkal felálló lengyel Kielce vendége lesz.

Juan Carlos Pastor (MOL-Pick Szeged): - A Zaporizzsja kiváló meccset játszott ma, de az első félidőben mi is jól teljesítettünk, ám a helyzeteink kimaradtak, Stochl pedig 11 védéssel zárta ezt a 30 percet. A folytatásban visszaestünk, nem tudtunk gólokat szerezni, majd ez a védelemre is rossz hatással volt, így jutott előnyhöz ellenfelünk. Gratuláció jár a csapatnak, mert vissza tudtunk jönni a meccsbe, és a végén sikerült nyernünk a fáradó Motor ellen. A két ponttal elégedettek lehetünk, ám azt is tudjuk, hogy ez a szint nem lesz elég, ha komolyabb célokat is szeretnénk elérni a sorozatban.

Szergej Bebesko (Motor Zaporizzsja): - Ellentétes félidők voltak: az elsőben a hazaiak domináltak, a másodikban azonban átvettük a kezdeményezést. 23-19-es vezetésnél elrontottunk egy támadást, majd emberhátrányba is kerültünk, itt változott meg a meccs képe. A hajrában látszott, hogy a MOL-Pick tapasztaltabb játékosokból áll, ám érzésem szerint a döntetlen lett volna a reális eredmény.