2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ – CSAPAT-EB

„Mellikért játszottunk”

Szerbia női válogatottja megnyerte a II. divíziót, a férfiak másodikak lettek – Kiváló magyar eredmény: Pótáék az 5., Jakabék a 10. helyen végeztek

Ha ritkán is jön össze, de van, amikor minden sikerül: Szerbia női válogatottja (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Andrea Todorović, Makszuti Anetta, edző: Slobodan Stojanov) mérkőzést sem veszítve, 18 találkozón 18 győzelmet jegyezve óriási fölénnyel nyerte meg a II. divíziót a Lisszabonban vasárnap este véget ért csapat-Európa-bajnokságon, így amellett, hogy kiharcolta a jogot, hogy a következő kontinensbajnokságon a legjobbak között szerepeljen, a divízió megnyerésével biztosan ott lesz a jövő évi Európai Játékokon, amelyet Bakuban rendeznek majd meg. És ha ehhez még hozzátesszük, hogy a szlovákok elleni döntő megnyerése egybeesett a portugál Mirandelát erősítő Erdélyi 29. születésnapjával, akkor már valóban csak egy szót mondhat az ember: Gratulálunk!

Az Eb előtt lemondott szövetségi kapitányért, Mellik Zoltánért játszottunk. Azt szerettük volna, hogy büszke legyen ránk, remélem, sikerült ezt elérnünk. A divízió megnyerésével úgy gondolom, méltó módon köszöntük meg mindazt, amit az évek folyamán értünk tett – mondta a térdműtétje után visszatért Fehér Gabriella az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) hivatalos honlapjának, s hasonlóan nyilatkozott Slobodan Stojanov is a Sportski žurnalnak: „nem a szavak pufogtatása, nem üres gondolat, de ez a fantasztikus győzelmi sorozat Melliknek az érdeme, akivel folyamatosan konzultáltam”.

Mentálisan és erőnlétileg is nagyon készültünk erre az Eb-re, mivel tudtuk, ha megnyerjük a II. divíziót, ott lehetünk Bakuban! Azért arra, hogy ennyire simán fog menni, mi se gondoltunk, de elmondhatom a „titkot”, ami az volt, hogy nagyon, de nagyon jó hangulat volt a csapaton belül, egymásért is küzdöttünk, és elhittük, hogy meglesz az első hely – mondta a Magyar Szónak Erdélyi, aki hozzátette, neki nagy hátszél volt, hogy a vőlegénye, valamint a francia bajnokság tavalyi idényében páratlanul jó szezont produkáló nővére, Szilvia is a helyszínen volt, aki még edzett is a szerbiai válogatott tagjaival. A szlovákok elleni találkozót még úgy is sikerült megnyerni, hogy az Erdélyi–Odorova mérkőzésen nem mindennapi dolog történt, ugyanis Erdélyinek a második szettben eltört az ütője, s egy újjal kellett folytatnia, s végül ha nehezen is, de öt játszmában megnyerte a találkozót.

Megnyertem az első játszmát, és 9:7-re vezettem a másodikban, nagyon magabiztosan játszottam, úgy éreztem, biztosan nyerek. A következő pont közepén éreztem, hogy lebegett egyet az ütő a kezemben, ránéztem és láttam, hogy a nyelénél elrepedt! Nem akartam hinni a szememnek, teljesen összezavarodtam: végigjátszottam a szettet törött ütővel, és el is veszítettem. Az új ütővel elveszítettem a harmadik játszmát, a negyedikben pedig 6:2 volt Odorovának, innen, vagyis szó szerint a padlóról álltam fel – nyilatkozta Erdélyi, aki Fehérhez hasonlóan szintén azt mondta, hogy Mellikért játszottak, s külön megköszönte a korábbi szövetségi kapitánynak az eddigi munkát.

A szerbiai férfiválogatott (Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović, Pető Zsolt, Bojan Crepulja, edző: Miloš Đukić) a 18. helyen végzett, amely szintén feljutást ért, a bakui olimpiára azonban nem kvalifikálták magukat, így azt az európai ranglistás helyezésekkel harcolhatják ki.

A magyar férfi- és női válogatott remek eredménnyel zárta a kontinensbajnokságot, hiszen a férfiak a 10. helyet szerezték meg (Jakab János az olaszok és a görögök elleni helyosztón játszmát sem veszített), míg a nők a negyeddöntőben az osztrákoktól elszenvedett vereség után a fehéroroszokat és a hollandokat is legyőzték, így végül ötödikek lettek.

A helyezéseiknek köszönhetően a következő Eb-n mindkét magyar válogatott az I. divízióban szerepelhet, mindkét nemzeti együttes kivívta a jogot a 2015-ben első alkalommal megrendezendő Európai Játékokon való részvételre. A bakui esemény lényegében a kontinens „olimpiai” játékainak fogható fel; a jövő nyári programban huszonöt sportág versenyei szerepelnek. Asztaliteniszben a most zajló Eb első 14 helyezettje, a másodosztály győztese, valamint a házigazda Azerbajdzsán sportolói vehetnek részt az Európai Játékokon.

Csapat-Eb (Lisszabon), férfiak, negyeddöntő: Németország–Franciaország 3:0, Fehéroroszország–Horvátország 2:3, Portugália–Oroszország 3:1, Spanyolország–Svédország 1:3. Elődöntő: Svédország–Portugália 1:3, Horvátország–Németország 1:3. Döntő: Portugália-Németország 3:1. A 9–16. helyért: Magyarország–Olaszország 3:1 (Kosiba–Bobocica 2:3, Jakab–Mutti 3:0, Pattantyús–Stoyanov 3:1, Jakab–Bobocica 3:0). A 9–12. helyért: Magyarország–Görögország 3:1 (Lakatos–Papageorgiu 3:2, Jakab–Riniotisz 3:0, Kosiba–Gionisz 1:3, Jakab–Papageorgiu 3:0). A 9. helyért: Magyarország–Lengyelország 2:3 (Pattantyús–Dyjas 3:2, Lakatos–Floras 3:1, Jakab–Gorak 2:3, Lakatos–Dyjas 2:3, Pattantyús–Wang 1:3).

II. divízió, a 17–20. helyért: Szerbia–Dánia 3:0 (Jevtović–Groth 3:2, Karakašević–Sternberg 3:1, Pető Zs.–Hindersson 3:2). A 17. helyért: Ukrajna–Szerbia 3:2 (Lei Kou–Pető 3:0, Katkov–Karakašević 2:3, Diduk–Jevtović 2:3, Lei Kou–Karakašević 3:2, Katkov–Pető 3:2).

Nők, elődöntő: Lengyelország–Ausztria 1:3, Svédország–Németország 0:3. Döntő: Németország–Ausztria 3:0 (Shan–Polcanova 3:2, Ying Han–Liu 3:2, Solja–Li 3:0).

Az 5–8. helyért: Magyarország–Fehéroroszország 3:1 (Póta–Dubkova 3:0, Madarász–Privalova 1:3, Lovas–Arluszkaja 3:0, Póta–Privalova 3:0). Az 5. helyért: Magyarország–Hollandia 3:1 (Madarász–Li Jie 3:1, Pergel–Eerland 1:3, Ambrus–Van Duin 3:2, Pergel–Timina 3:2).

II. divízió, a 17. helyért: Szerbia–Szlovákia 3:0 (Fehér–Balažova 3:1, Erdélyi–Odorova 3:2, Todorović–Jurkova 3:0).