2024. április 26., péntek

Már épül a fal az orosz határon

A kijevi kormány utasítására pénteken hozzáláttak az orosz–ukrán határ elkerítéséhez, lezárásához, amivel megkezdődött a fal építése, amelynek első szakasza a tervek szerint szeptember 30-ára készül el. A Fal elnevezésű projektum megvalósítását, vagyis az orosz–ukrán határ teljes hosszában történő elkerítését szeptember 3-án jelentette be Arszenyij Jacenyuk kormányfő.

Petro Porosenko elnök előző nap azt mondta, „erősen hisz” a konfliktus békés rendezésének lehetőségében, ugyanakkor rendeletet írt alá az orosz–ukrán határ teljes hosszának a határforgalom előli átmeneti lezárásáról. A kijevi média szerint péntekre a 65 határátkelőhelyből már 16-ot lezártak.

Péntekre virradóra kigyulladt a szakadárok által ostromolt donyecki nemzetközi repülőtér, és megszakadt az áramellátása is. Az ukrán erők kezén lévő légikikötőt – a minszki tűzszüneti megállapodás ellenére – hetek óta tüzérségi fegyverekkel ostromolják. A városban is feszült és „lőporos” volt az éjszaka. Folytatódtak a támadások a Donyecktől északra fekvő Debalcevénél is, illetve a két város között található Nyikisine és Maloorlivka településeknél, valamint északabbra, Luhanszk megyében Piszki, Popaszna és Scsasztya települések térségében. A felsorolt települések mind beleesnek abba a nehézfegyverektől mentesítendő övezetbe, amelynek kijelöléséről a múlt pénteki minszki találkozójukon állapodtak meg a szembenálló felek.

Az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács (RNBO) bejelentette, hogy a tűzszüneti térségben „4-5 biztonsági övezetet” hoznak létre, amelyekben az EBESZ 3-5 megfigyelőcsoportja működik majd Ukrajna és Oroszország képviselőinek bevonásával. Andrij Liszenko, RNBO-szóvivő azt is közölte, hogy megkezdte működését a tűzszünetet és a szembenálló felek elválasztását koordináló munkacsoport. Szavai szerint a csoportban ukránok, az EBESZ megfigyelői és orosz katonák is részt vesznek.