2024. április 26., péntek

10 éve zajlanak a Vulkán alatti beszélgetések

A közönségtalálkozó-sorozat 150. irodalmi estjén Sinkovits Péter Orfeum című regénye kerül terítékre

Pontosan tíz évvel ezelőtt indult útjára a zEtna internetes irodalmi folyóirat és könyvkiadó Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű közönségtalálkozó-sorozata, amelynek soron következő irodalmi estjét, a 150. beszélgetést szeptember 26-án, pénteken este hét órakor rendezik meg a Zentai Alkotóházban, amikor is Sinkovits Péter legújabb, Orfeum című regényének a bemutatójára kerül sor, a szerzővel, napilapunk nyugdíjas munkatársával, egykori főszerkesztőjével pedig Beszédes István, Nagy Abonyi Árpád és Szögi Csaba beszélget majd.

Az elmúlt évtizedben a Beszélgetések… keretében a folyóirat köré tömörülő szerzők mutatkoznak be egymás, és természetesen a nagyközönség előtt, egyfajta folytatásaként a folyóirat irodalmi fesztiváljának. Lényegében ezzel teljesült be a zEtna három lábon álló koncepciója: az első az elektronikus, a második a hagyományos kiadói tevékenység, a harmadik a műhely- és közönségtalálkozók szervezése – nyilatkozta napilapunknak Beszédes István zentai irodalmár, a zEtna moderátora, aki egyben elmondta, hogy nemcsak Zentán, hanem a környező településeken, de külföldön is rendeztek esteket a közönségtalálkozó-sorozat részeként.

– Mi, az asztal innenső oldalán ülők olvasók is vagyunk, és akik a túlsó oldalon figyelnek minket valamennyire írók is. Mindig abból indulok ki, hogy alapvetően értjük egymást. És gyakorta semmi mást nem szeretnék, mint hogy azokat az író és író, író és olvasó között folytatott társalgásokat nyissam ki a valamelyest szélesebb hallgatóság előtt, amelyeket egyébként is a legkülönfélébb körülmények között folytatunk – összegezte Beszédes az elmúlt egy évtizedben megrendezett esteket, s egyben kiemelte azt is, hogy annak ellenére, hogy a beszélgetések céljaként a kortárs irodalom népszerűsítését tűzték ki, a könyv számukra nem kereskedelmi áru, még ha nem is mondanak le az ún. szabad eladás terjesztési teréről, de az olvasóra elsősorban mint értelmiségi partnerre, s nem mint vásárlóra tekintenek. A Vulkán alatti beszélgetések maguk nemében mindig is rendhagyó irodalmi estként maradtak meg a résztvevők és a közönség emlékezetében is, de ezek közül mindenképpen meg kell említeni azt a találkozót, amikor is Danyi Zoltán moderátori ötletére Sava Babićnak a közönség előtt kellett egy szövegrészletet lefordítania. Ezenkívül úgyszintén emlékezetesre sikeredett egy ljubljanai est is, amikor is az egyik rajongó úgymond színpadra alkalmazta Verebes Ernő hímboszorkányát, Sardaffast. Azonban Beszédes reményének adott hangot, hogy a legemlékezetesebb mégis a soron következő Orfeum-bemutató lesz, mivel Sinkovits Péter regényének rejtélyét az előző beszélgetések során még nem igazán sikerült feltörni, most viszont bízik abban, hogy ezúttal sikerrel járnak.