2024. április 26., péntek

A japánokat az élelmiszer-, az elektronikai ipar és az autógyártás érdekli

A Keidanren japán gazdasági szervezet beruházásra alkalmasnak tartja Szerbiát

Aleksandar Vučić kormányfő tegnap a Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) képviselőivel tárgyalt a szerbiai beruházási lehetőségekről. A kormányfő üdvözölte a Keidanren érdeklődését, hiszen mint mondta, erősödik a két ország közötti kapcsolat, ha egy olyan tekintélyes szervezet tervez beruházásokat megvalósítani, amely Japán 1300 legsikeresebb vállalatát, illetve 112 vállalkozói egyesületét képviseli. Vučić élve az alkalommal megköszönte Japán kormányának és népének a segítségnyújtását az árvíz sújtotta károk enyhítésében, hiszen Japán egyike azoknak az államoknak, amelyek a legnagyobb támogatást nyújtották a tragédia után – áll abban a kormányközleményben, amelyet a tanácskozás után a médiumoknak eljuttattak.

A találkozón részt vett Dušan Vujović pénzügyminiszter és Milan Sertić, a gazdasági tárca vezetője is.

A közleményben kiemelik, hogy Aleksandar Vučić tájékoztatta a Keidanren képviselőit a folyamatban lévő reformlépésekről, amelyeknek célja a beruházási feltételek javítása.

– Az a tény, hogy Szerbia az EU felé vezető úton halad, ugyanakkor az egyetlen állam, amelynek szabad kereskedelmi szerződése van az Európai Unióval, Oroszországgal, Kazahsztánnal és Törökországgal, hozzásegíti Szerbiát ahhoz, hogy felkeltse a külföldi beruházók figyelmét – mondta Aleksandar Vučić, majd a legjobb feltételeket kínálta fel a japán vállalkozóknak.

Yoshio Sato, a Keidanren európai bizottságának elnöke rámutatott, Japán szeretne hozzájárulni Szerbia stabilizálódásához és gazdasági fejlődéséhez.

– Bennünket 130 év diplomáciai kapcsolat köt össze, ám a gazdasági együttműködésnek jövőben jobbnak kell lennie. Japán hozzájárul mindazon államok gazdasági fejlődéséhez, amelyekkel együttműködik, és ezen a téren érdekeltek vagyunk Szerbiában is – emelte ki Sato. Rámutatott, a japán vállalatokat elsősorban az élelmiszeripar, az autógyártás és az elektronikai ipar érdekli. Hozzátette: – Szerbia nagy erőfeszítéseket tesz a gazdasági reformok terén, éppen ezért ez megfelelő idő a két ország gazdasági együttműködésének erősítésére. Szerbia legnagyobb lehetőségeit a termelés fejlesztésében látjuk, ennek köszönhetően munkahelyek nyílhatnának, illetve növekedhetne az ország kivitele is.