2024. április 26., péntek

Az épület és a csoport is veszélyben

A péterrévei Kiszárdába járó gyerekek csütörtök óta nem mehetnek ebbe az óvodába, pedig a felügyelőség által elrendelt kéménybontást még a hétvégén elvégezték

A péterrévei Samu Mihály Általános Iskola – az állami tulajdonú Kiszárda elvi használója – szeptember 20-án, azaz határidőn belül teljes egészében végrehajtotta a községi építési felügyelő által elrendelt állagmegóvási teendőket a Kiszárda épületén. Azért intézkedtünk haladéktalanul, hogy az ottani óvodai tagozat zavartalanul működhessen tovább – tudtuk meg Beretka Ferenc iskolaigazgatótól. A munkálatok elvégzésére azért volt szükség, mert Óbecse község építési felügyelője civil bejelentés alapján kiment a helyszínre, majd szeptember 18-án kiadott határozatában az épület Kiss Imre u. 98. alatti, veszélyesnek ítélt bal szárnya miatt megtiltotta az itt elhelyezett óvodai tagozat működését, és elrendelte négy használaton kívüli, romos kémény lebontását.

Az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény az itt működő óvodai csoportot a Makádi telepi óvodába szerette volna ideiglenesen áthelyezni, de a távolság miatt a szülők ezt a megoldást nem fogadták el, ezért az iskolaigazgató tudomása szerint a gyerekek csütörtöktől nem jártak óvodába.

Habár az iskola 1978 óta nem használja a Kiszárdát, az ingatlan-nyilvántartásban még mindig használati jogosultként szerepel, ezért a felügyelőség határozata 2/3 részben az iskolát, 1/3 részben pedig az óvodát terhelte (volna).

– Az iskola számára fontos a péterrévei óvodák fennmaradása, ezért aggodalommal vettem tudomásul, hogy miután augusztus 31-én már bezártak egy óvodai csoportot a faluban, a mostani intézkedés egy újabbnak a működését is veszélybe sodorta. Ebbe a csoportba több mint húsz gyerek jár, a többi óvoda pedig meglehetősen messze van innen, és sem szakmai, sem pénzügyi okok nem indokolják a bezárását. Az óvodát nem bezárni, hanem fejleszteni kellene, hiszen Péterrévén az idei tanévben az 50 végzett nyolcadikos tanuló helyébe 76 elsős iratkozott, közülük legalább húszan nem fejezték be a kötelező iskola-előkészítő programot – hangsúlyozta ki az iskola igazgatója.

Galgó Ferenci Andrea oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tanácstag szerint meglehetősen furcsa, hogy a nyári rendes felügyelői ellenőrzés során ezekre a most életveszélyesnek minősített épülethibákra nem derült fény, az esetről pedig még tájékoztatást sem kapott. A történtekről szóló hivatalos értesítés csak tegnap, kérésre érkezett meg a címére, ebben azt írja Slađana Jović, az óvoda igazgatónője: a felügyelőségi határozat után a Kiszárdába járó 21 gyereket áthelyezték a Makádiba, közülük 12 gyerek jelent meg tegnap az ottani óvodában.

Bár a kémények lebontása az óvodával közös feladat lett volna, a gyerekek érdekében az iskola magára vállalta a teljes feladatot, ráadásul a szülők is írásba adták: saját felelősségükre továbbra is ebbe az óvodába szeretnék járatni gyermekeiket. A kiszárdás óvodások ennek ellenére még mindig nem léphetik át az intézmény küszöbét. Az igazgatónő szerint meg kell várni az építési felügyelő értesítését, és ha ő biztonságosnak nyilvánítja az épületet, a gyerekek visszatérhetnek a Kiszárdába.

– Elképzelhető, hogy jövőre gazdasági okok miatt bezárjuk a Kiszárdát. Már ebben az évben sem kellett volna ide küldeni a gyerekeket, de mulasztás történt a beiratkozáskor, mivel ez az épület nem kellett volna, hogy szerepeljen a pályázaton. A végrehajtott korábbi beruházások is feleslegesek voltak, hiszen az épület össze is dőlhet – állítja Slađana Jović.