2024. április 26., péntek
ENSZ KÖZGYŰLÉS

„Úgy tűnik, a világ süllyedőben van”

„Az emberi jogokat és a jogállamot az egész világon támadják. Ez egy borzasztó év az ENSZ Alapokmányában lefektetett elvek szempontjából. Úgy tűnik, a világ süllyedőben van... A diplomáciát aláaknázták azok, akik csak az erőszakban hisznek” – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár (a képen) a Közgyűlés 69. ülésszakát megnyitva, az általános politikai vita szerdai első napján, a világszervezet New York-i székhelyén.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Az október elsejéig tartó vita hagyományosan az ülésszak fő mozzanata, hivatalosan Sam Kahamba Kutesa ugandai külügyminiszter, a 69. ülésszak elnöke jelentette be a kezdetét. Utána mondta el nyitóbeszédét Ban Ki Mun, felsorolván a legfontosabb konfliktusgócokat, így a Gázai övezetet, Szíriát, Irakot, Ukrajnát és a Közép-afrikai Köztársaságot, és felszólította a vezető hatalmakat, hogy ragadják magukhoz a kezdeményezést, és adják vissza a reményt egy olyan pillanatban, amikor a látóhatár „elsötétülőben van”. A vitában mintegy 140 állam- és kormányfő vesz részt, valamint a tagországok több mint ötven külügyminisztere.

Az Iszlám Államot meg kell semmisíteni – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a közgyűlés általános vitájában, mondván, hogy az Egyesült Államok koalíciót épít az IÁ „halálhálózatának” lebontása érdekében, mert az egyetlen nyelv, amelyet a gyilkosok megértenek, az erőszak nyelve. Ugyanakkor hangsúlyozta, hazája nem az iszlámmal áll háborúban. „A világ a háború és a béke, a káosz és az integráció, a félelem és a remény keresztútján áll. Megújíthatjuk a nemzetközi rendszert, amely jelentős haladást tett lehetővé, vagy hagyjuk, hogy az instabilitás áramlata visszahúzzon bennünket” – mondta.