2024. április 26., péntek

Szélesebb vásárlói jogkörök

Az új fogyasztóvédelmi törvény összhangban van az Európai Unió törvényeivel, és egyes területeken előremutatóbb is

Hétfőn hatályba lépett az új fogyasztóvédelmi törvény, amely az eddiginél kétszer kevesebb időt engedélyez a kereskedőknek arra, hogy válaszoljanak a reklamációkra, lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy visszaadják az árut, és a meghibásodott termék javítása csakis a fogyasztó beleegyezésével történik. A piaci felügyelőség nagyobb hatásköröket kapott, a fogyasztóvédelmi szervezetek is elégedettek, mivel több javaslatukat is belekerült az új törvénybe.

A fogyasztóvédelmi szervezetek szerint a törvény összhangban van az Európai Unió idevágó szabályozásaival, sőt egyes rendelkezései még az európai országok fogyasztóvédelménél is előremutatóbbak.

Vesna Novaković, a kereskedelmi minisztérium fogyasztóvédelmi osztályának vezetője úgy értékelte, hogy az új törvény hatékonyabban védi a fogyasztók érdekeit, és külön hangsúlyt fektet az eladási szerződések esetében a vásárlók jogkörének kiszélesítésére.

– Az új fogyasztóvédelmi törvény tiltja az eladónak, hogy a meghibásodott terméket a vásárlástól számított hat hónapon belül megjavíttassa, ha a vásárló ebbe nem egyezik bele. A kereskedőnek az eddigi 15 nap helyett 8 napon belül kötelessége válaszolni a reklamációra. Az új törvény előírja, hogy az eladónak vissza kell adni a vásárlónak a pénzt, ha nem szállítja ki az árut a szerződésben meghatározott időpontig, vagy legkésőbb 30 napig. A kereskedőknek ezentúl nyilvántartást kell vezetniük a reklamációkról, és legalább két évig őrizniük kell az erre vonatkozó adatokat. Ez lehetővé teszi a felügyelőnek, hogy ellenőrizze a reklamációk nyomon követését.

– Amikor valaki az interneten keresztül vásárol, jogában áll a vételtől számított 14 napon belül visszaszolgáltatni az árut. Az eladónak kötelessége felhívni a vásárló figyelmét arra, hogy joga van visszaadni az árut és visszakérni a pénzét, amit 14 napon belül meg kell kapnia – ismertette Novaković a törvény újdonságait, majd hozzátette, hogy ezentúl a felügyelőségnek szélesebb hatásköre és joga lesz, hogy a szabálytalanul eljáró kereskedők megbüntésében – mondta Vesna Novaković.

A Szerbiai Fogyasztók Központjába eddig nagyszámú megjegyzés érkezett, és ezeket továbbították a illetékes minisztériumba, de a megfelelő jogi keret nélkül a panaszttevők gyakran válasz nélkül maradtak.

– Az új törvény összhangban van az Európai Unió törvényeivel, és egyes területeken fejlettebb is, mivel a kereskedőknek tartaniuk kell magukat a határidőkhöz, és ilyesmi még az európai törvényekben sincs. A háztartási gépek vagy bútorok legfeljebb 30 napig, az egyéb termékek pedig legfeljebb 15 napig lehetnek szervizben. A kereskedő, illetve a köz- és kommunális vállalatok által hozott döntéseket a tanácsadói testület véleményezése után hozzák meg a bejegyzett egyesületek és a fogyasztóvédelmi egyesület szövetsége képviselőinek beleegyezése mellett. Az általános gazdasági érdekű szolgáltatásnyújtóknak kötelességük lesz bizottságot alakítani a reklamációk megoldására, s ezekben a bizottságokban helyet kapnak a minisztérium nyilvántartásában szereplő fogyasztóvédelmi szervezetek képviselői is – mondta Vera Vida, a Szerbiai Fogyasztók Központjának elnöke.

A Szerbiai Fogyasztók Társulása (APOS) szerint az új törvény meghatározza a fogyasztók kollektív érdekeit, megakadályozzák a tisztességtelen üzleti gyakorlatokat, és gátat szabnak a szabálytalan szerződések rendelkezéseinek. Az 500 ezer dinárig terjedő bírósági költségeket megszüntetik a fogyasztói érdekekről szóló perekben.