2024. április 26., péntek

Béketüntetés Moszkvában

Kijev: A tűzszünet ellenére a szakadárok folytatják támadásaikat az ukrán fegyveres erők ellen

Többezres tüntetést tartottak tegnap Moszkva központjában az ukrajnai békéért és a Kreml beavatkozása ellen. Ez volt az első ilyen megmozdulás a konfliktus kezdete óta.

Háborúellenes tüntetők felvonulása Moszkvában (Fotó: Beta/AP)

Háborúellenes tüntetők felvonulása Moszkvában (Fotó: Beta/AP)

A felvonulók soraiban ismert ellenzéki politikusok is voltak, a tömeg orosz és ukrán zászlókat lengetett, és azt skandálta, hogy véget kell vetni a háborúnak Ukrajnában, és hogy elegük van Putyin (elnök) hazugságaiból.

A tömeg a rendőrség szerint is legalább ötezer fős volt, de a szervezők több tízezer résztvevőről beszéltek.

Ez a háború őrültség és bűncselekmény Ukrajna, a Donyec-medence lakói és az oroszok ellen – hangoztatták a tüntetők, és azt követelték, hogy az orosz hatóságok hagyjanak fel „agresszív és felelőtlen” politikájukkal.

Az ukrán fegyveres erők két tagja esett el, nyolc pedig megsebesült az elmúlt 24 órában Ukrajna keleti részén – közölte szombati kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

A „terrorellenes” művelet sajtóközpontjának szombaton kiadott közleménye szerint a tűzszünet ellenére továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai hadművelet övezetében, az elmúlt egy nap alatt az oroszbarát szakadárok Donyeck megyében 24 településnél hajtottak végre tüzérségi támadást az ukrán erők állásai és ellenőrzőposztjai ellen. A donyecki repülőtéren lévő ukrán katonai állások ellen is tovább folyatódnak a szeparatisták támadásai.

Válaszul a „terrorellenes” erők „megsemmisítettek” az elmúlt 24 órában összesen 40 szakadár fegyverest, egy Grad rakéta-sorozatvetőt és két ágyút. A hadműveleti parancsnokság hangsúlyozta, hogy az ukrán kormányerők tartják magukat a tűzszünethez, és csak az állásaik elleni támadásokra válaszolnak, és készek betartani a szombati minszki egyezséget.

Előző nap az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek újabb minszki találkozóján megállapodás született arról, hogy a nehézfegyverek kivonásával 30 kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a térségben. A zóna fő rendeltetése az, hogy elválassza egymástól a szeparatista fegyvereseket és a kormányerőket.