2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Mellik benyújtotta lemondását

Mellik Zoltán

Ami nemrég még csak félhivatalos volt, az mostanra hivatalos lett: Mellik Zoltán benyújtotta lemondását, így a jövőben nem ő a női válogatott szövetségi kapitánya. Hasonlóan cselekedett Slobodan Tasković, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség (STSS) szakmai bizottságának a vezetője is, aki pár nappal korábban adta be írásban a lemondását. Mellik lapunknak megerősítette a lemondását. Zoran Kalinić, az STSS elnöke a Sportski žurnal napilapnak elmondta, hogy egy női játékos feljelentése után a Szerbiai Ifjúsági és Sportminisztérium felügyelőszerve ellenőrzést tartott az STSS-ben, ahol az ösztöndíjak szétosztásával kapcsolatban szabálytalanságot állapított meg. A problémát az okozta, hogy tavalyi ösztöndíjakat a szövetség a játékosok beleegyezésével több személy között osztotta szét, hogy ne csak néhányan részesüljenek a kizárólag fejlődésre költhető pénzből, hanem többen utazhassanak el nemzetközi versenyekre, edzőtáborokba, alkalmazhassanak külön erőnléti edzőt…

Mellik utódja – egyelőre csak ideiglenesen megbízottként, de biztos, hogy a jövőben majd megerősítik a pozíciójában – a verseci Slobodan Stojanov lett, aki nincs könnyű helyzetben, hiszen szeptember 24-én a portugáliai Lisszabonban kezdődik a csapat-Európa-bajnokság, amelyen Szerbia női válogatottja (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Makszuti Anetta, Andrea Todorović) a II. divízióban szerepel Szlovéniával, Svájccal és Finnországgal egy csoportban. „Már korábban szó volt róla, hogy Mellik után majd én leszek a szövetségi kapitány, készültem is rá, de arra nem gondoltam, hogy ez most és ilyen módon történik majd meg. Beszéltem a játékosokkal, akik elmondták, hogy még egy pluszmotivációt kaptak ezzel, mert az Eb-n szeretnék bizonyítani Mellik eddigi munkáját” – mondta Stojanov.

Peruničić fogadta a para-vb érmeseit

Predrag Peruničić, a sportért felelős államtitkár és Zoran Mićović, a Szerbiai Paralimpiai Bizottság elnöke fogadta a szerbiai asztaliteniszezőket, akik a pekingi para-világbajnokságon egy arany- és három bronzérmet gyűjtöttek be. A dobogó legfelső fokára a női válogatott (Borislava Perić Ranković és Nada Matić) állhatott fel, míg a három harmadik helyet egyéniben szerezték a szerbiai versenyzők: Borislava Perić Ranković és Nada Matić a 4-es kategóriában lett bronzérmes, míg az újonc Mitar Palikuća az 5-ös kategóriában lett bronzérmes. „Nagy siker ez, amelyre alapozhatjuk majd a riói paraolimpiára készülő stratégiánkat. Bízom benne, hogy a sportolók az ötkarikás játékokon is hasonló sikerekkel örvendeztetnek majd meg bennünket” – mondta Zdravko Kesler, a paraválogatott szövetségi kapitánya.

A horvát színekben versenyző Sandra Paović a 6-os kategóriában nem talált legyőzőre. A 2009 februárjában súlyos autóbalesetet szenvedett Paović a Zágrábba érkezése után elmondta, nagyon örül az aranyéremnek, hiszen az egész tornán jól játszott. „A paralimpiai éremszerzés a cél. A Rióra való felkészülés nem két hónapig, hanem két évig tart majd.”

Nyitókép: Mellik Zoltán