2024. április 26., péntek
SZABADKA

Mester a Spartacus élén

Az olimpiai bajnok Mester Gyula lett a szabadkai Spartacus Sportegyesület elnöke, míg a közgyűlés első számú emberének Saša Jevremovot választották meg: a 25 tagú új vezetőségnek a feladata a szabadkai sport népszerűsítése és minél sikeresebbé tétele lesz. Vjekoslav Ostrogonac, a város ifjúsággal és sporttal megbízott tanácsosa a sajtótájékoztató elején köszönetet mondott Nikola Kalinić kosárlabdázónak és Davor Štefanek birkózónak, akik a hétvégén világbajnoki ezüst-, illetve aranyéremmel öregbítették a város hírnevét, majd rátért a szabadkai sportéletet érintő problémákra. A tanácsos elmondta, hogy a gondokat évek óta mindenki a szőnyeg alá söpörte, s ezért is rossz az anyagiak szétosztásakor a sportok kategorizációja, valamint a sport népszerűsítésére és eredményességére nem készült semmiféle stratégia, amely iránymutató lehetne. Az új vezetőségnek, amelynek Mesteren kívül tagja még Vjekoslav Ostrogonac, Sreten Damjanović, Milan Vučković, Nemes Gábor, Milan Bogić, Tomislav Antelj, Goran Drača, Darko Papak, Ubori László, Zoran Kalinić, Zoran Olajić és Kis Ferenc, ezen kellene változtatni.
– Örömömre szolgál, hogy a játékos pályafutásom után visszatérek a szabadkai sportéletbe, s bízok benne, hogy közös erővel sikerül megvalósítanunk a kitűzött célokat, mint például a klubok hatékonyabb működése és a sportegyesület hírnevének és renoméjának a visszaállítása az őt megillető helyre – mondta Mester.
Egyéniben hat első és egy második helyet szereztek a Spartacus súlyemelői Bácson, a fiatalabb felnőttek (23 éves korig) tartományi bajnokságán, emellett az országos csapatbajnokság második fordulóját is fölényesen megnyerték. Egyéniben aranyérmet nyert Polacsek Márió (69 kg-os súlycsoport, 105+130, 235 kg), Kanizsai Áron (77 kg, 105+135, 245 kg), Rozsnyik Ervin (85 kg, 130+150, 280 kg), Árokszállási Ervin (94 kg, 105+135, 240 kg), Miloš Kodžo (105 kg, 110+130, 240 kg) és Kajdocsi Tivadar (+105 kg, 140+180, 320 kg), míg az ezüstérem Beszédes Levente (77 kg, 58+65, 123 kg) nevéhez fűződik. Csapatban az Árokszállási, Kajdocsi, Rozsnyik, Polacsek, Kanizsai, Kodžo összetételben versenyző szabadkai együttes 1859 ponttal végzett az élen, az 1505 pontos zombori Radnički és az 1440 pontot gyűjtött bácsi Hercules előtt.
A Nagyradanovácon lévő városi lőtéren tartották a tartományi sportlövő bajnokságot, melyen a versenyzők katonapuskával, fekvőhelyzetből végezték el a lövéseket. Csapatban az újvidéki Radivoj Ćirpanov nevű csapat végzett az élen 520 körrel, a karlócai Straližovo (434 kör) és a szabadkai Vojnik (Dragoslav Radaković, Márton Tibor, Pauk Tibor, 431 kör) előtt. Egyéniben az újvidéki Miroslav Šegrt szerezte meg az első helyet 178 körös teljesítménnyel, a második helyen a szabadkai Dragoslav Radaković végzett 173 körrel, a dobogó harmadik fokára pedig az újvidéki Miroslav Cvetanovski állhatott fel 171 körös eredménnyel.
A szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában öt klub (belgrádi Avala és Black Rock, Zemun, Vrnjačka Banja-i Goč, szabadkai Spartacus) negyven versenyzőjének – plusz egy versenyző érkezett Magyarországról –, részvételével tartották a sportfalmászó országos bajnokság 3. fordulóját. A Spartacus tagjai újfent bizonyították, hogy ebben a sportban az élvonalban helyezkednek el, hiszen 6 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremmel fejezték a kétnapos megmérettetést. Ilija Tomić két aranyérmet szerzett, Sara Pirnat, Oleg Petrekanović, Bognár Nóra és Nebojša Obradović pedig egy alkalommal állhatott a dobogó legmagasabb fokára, Milan Tomić, Klebecskó Szabina, Sergej Žeželj és Jelena Radovanović ezüstérmet szerzett, Latos Stella, Jovana Pupovac és Sara Pirnat pedig bronzérmet nyert.