2024. április 26., péntek

Idejében kell gondoskodni az árambehozatalról

Slobodan Ružić, a tarifarendszerek szakértője szerint a szerbiai vezetőség nagyon le van maradva a télre szánt elektromos energia szavatolására tett intézkedésekkel, és megtörténhet, hogy a késlekedés miatt drágábban juthatunk áramhoz, mivel a régióban nem Szerbia az egyetlen ország, amely árambehozatalra szorul.

– Szerbiában jelentős mennyiségű elektromos energia fog hiányozni a télen, és minden várakozás nagyobb bajba juttatja az országot, mert más vásárlók felbukkanásával az energiahordozó ára csak emelkedik. Az országnak nincs elegendő elektromos energiája, és a következő év februárjáig biztosan árambehozatalra szorul az ország, ezért mielőbb intézkedni kell – mondta Ružić, aki szerint Bulgáriából és más környező országból lehetne beszerezni az áramot, és tekintettel a szükséges mennyiségre, valószínűleg egy beszállító nem lesz elegendő.

– Nincs valóságtartalmuk azoknak az állításoknak, amelyek szerint a hiányzó áramot szénbehozatallal pótolni lehet. Ez csak akkor működne, ha a hőerőműbe szánt szén Szerbia közvetlen közelében volna. A lignitet nem szállítják nagy távolságokra – nincs olyan hőerőmű a világon, amely behozatali lignittel működik –, mivel a szállítási költségek nagyon magasak – fejtette ki Ružić.

A szakember elmondta, hogy léteznek olyan hőerőművek, amelyek behozatali kőszénnel működnek, mivel ennek a fűtőanyagnak a kalóriaértéke vetekszik a nyers kőolajéval. A szerbiai hőerőművek azonban nem üzemeltethetők kőszénnel, csakis alacsony kalóriaértékű szénnel.

– A Nikola Tesla hőerőművet fel lehetne szerelni olyan berendezéssel, amely összekeveri a kőszenet és a lignitet, s így ezzel a keverékkel lehetne fűteni. Ez azonban időbe és pénzbe kerülne – szögezte le a szakember.

Aleksandar Antić energia- és bányaügyi miniszter korábban kijelentette, hogy a Tamnava-Zapad fejtésből decemberre sikerül kipumpálni a vizet, ennek köszönhetően elkezdődhet a szénkitermelés. A miniszter kijelentette, hogy Szerbiának prioritása a régió országaiból behozatni a hiányzó szenet, ha addigra a Tamnava-Zapad fejtésből nem sikerül kibányászni a szükséges mennyiségűt.