2024. április 26., péntek

Kamerák kilenc ponton

A térfigyelőrendszert a jövőben tovább szeretnék bővíteni

Hamarosan Szabadkán is megkezdi működését a térfigyelő kamerás rendszer, melynek elsődleges feladata a közlekedésbiztonság és a közbiztonság növelése. Habár kísérleti projektumról van szó, máris tervben van a rendszer bővítése, s a jövőben a rendelkezésre álló pénzösszeg függvényében további pontokra fognak kamerákat felszerelni.

A Patria Hotelnél egy olyan rendszert szerelnek fel, amely képes lesz a gépkocsik rendszámát is rögzíteni (Fotó: Molnár Edvárd)

A Patria Hotelnél egy olyan rendszert szerelnek fel, amely képes lesz a gépkocsik rendszámát is rögzíteni (Fotó: Molnár Edvárd)

Blau Péter, a Városépítési Igazgatóság megbízott igazgatója lapunknak elmondta, a rendőrséggel közösen határozták meg azt a kilenc helyszínt, amelyeket kamerával látnak el, de ez csak egyfajta bevezető projektum, melynek keretében megnézik, hogy térfigyelési és forgalomrendészeti szemszögből mit is tud a rendszer és mi az, amit a város területén szeretnének kiépíteni.

– Kilenc helyszínt választottuk ki, ahová első lépésben kamerákat fogunk felszerelni, mégpedig a városba vezető főbb utakon lesznek kamerák, így a teljes forgalom folyását meg tudjuk figyelni, illetve a Patria Hotelnél egy komolyabb rendszert fogunk felszerelni, mely képes a gépkocsik rendszámát is rögzíteni, valamint képes mérni a sebességet vagy a piroson való áthaladást, de a városon belül is szerelünk fel térfigyelő kamerákat. A kameráktól mindenképpen nagyobb közbiztonságot, a közterületek, játszóterek megóvását reméljük, illetve a közintézményeken talán így kevesebb rongálás történik, ugyanis ezek nagyon sokba kerülnek a városnak. A rendszerrel nem a büntetés a célunk, hanem a figyelmeztetés, ösztönzés és ellenőrzés, azzal, hogy természetesen a szabálysértések vagy egyéb törvényellenes cselekedetek maguk után vonják a büntetést – mondta Blau.

Térfigyelő kamera lesz a Frano Supil és a Zombori út, a Belgrádi út és az Aksentije Marodić, a Horgosi és Kanizsai út, a Đuro Đaković, a Maksim Gorkij és a Zentai út kereszteződésénél, illetve a Patria Hotelnél, kamerát helyeznek ki a Halasi úton lévő dzsáminál, a Zentai út és a Bajnát utca kereszteződésénél, a Zsinagóga térnél, a Vaso Stajić utcában a Hotel Galleriánál, valamint a Korzón. Egyelőre a szabadkai rendőrkapitányságnál lesz berendezve a központ, azaz a napi huszonnégy órán át működő kamerák által rögzített felvételek hozzájuk futnak be. A későbbiek folyamán, amikor elkészül a rendszer bővítéséről szóló ötletterv, mely tartalmazza mindazokat a pontokat, ahol úgyszintén szükség lenne kamerákra, s egyúttal lehetőség lesz a közintézmények, iskolák és óvodák épületeinek a megfigyelésére is, akkor a központi egység is két részre oszlik, s amíg a rendőrség a forgalom megfigyelését végzi, a térfelügyelésre és általános felügyelésre egy új központot alakítanak ki, mely az önkormányzat kezében lesz, de a megfelelő intézményeknek is lehetőségük lesz követni a felvételeket, például a kommunális rendőrségnek, a tűzoltóknak vagy a mentőszolgálatnak is.

– A rendelkezésre álló pénz függvényében az ötlettervből emelünk ki szegmenseket és ez alapján elkészítjük rá a főtervet, s így, lépésről lépésre bővítjük a hálózatot. Egy ilyen hálózat kiépítéséhez az optikai kábelrendszer nélkülözhetetlen, azonban Szabadka sajnos nagyon le van maradva ezen a téren, így mikrohullámú kapcsolat alapján fog működni a rendszer, azzal, hogy a fényszálas kábelhálózat bővítésén is dolgozni fogunk, melyre megvan a tervdokumentációnk.

A térfigyelő rendszerre a város 6,2 millió dinárt költ. A megfizettetett bírságokból befolyt pénz fele az önkormányzatot illeti, hogy azt a forgalom biztonságának növelésére fordítsa, így ennek a pénznek egy részét a kamerákra fordítja, valamint egy pályázaton kétmillió dinárt nyert, amit erre a projektumra költ.

Pillanatnyilag is zajlik a helyszínek feltérképezése, és az engedélyek beszerzése az antennák felszereléséhez. A térfigyelőrendszer a tervek szerint október végén már meg is kezdi működését. A Selma Kft. egy belgrádi céggel közösen fogja beüzemelni, a karbantartásra pedig egy külön pályázatot fognak kiírni.