2024. április 26., péntek
XVII. KOSÁRLABDA-VB, SPANYOLORSZÁG

Szerbia a negyeddöntőben!

Egyetlen bíráló szó sem illethette vasárnap este a szerbiai kosárlabda válogatottat, amely a vb-n eddigi legjobb játékát mutatta, fölényesen legyőzte Görögország válogatottját, és szerdán este Madridban a negyeddöntőben vagy alkalmat kap a visszavágásra a brazilok ellen, vagy pedig az előkészületek során könnyen legyőzött Argentínával csatázhat az elődöntőért.

A szerb táborban azzal számoltak, hogy a franciákkal és brazilokkal a csoportban egyenrangú meccset játszottak, hogy a görögök ezeknél semmivel sem jobbak, így van esély a továbbjutásra. Nem tévedtek, hisz a görög csapat nem volt képes olyan nyomást gyakorolni, mint a brazilok vagy a franciák, nem tudott előnyt szerezni sem a palánk alatt, sem pedig a távoli dobásokkal. Szerbia támadásban végig kiegyensúlyozott volt, védelemben pedig a második félidőben kimondottan jó játékot nyújtott, aminek az eredménye a 20 pontos előny volt a 37. percben (83:63), majd valamivel később megszületett a negyeddöntőt érő 90:72 (23:20, 23:22, 18:13, 26:17) arányú győzelem.

A szerb csapatban a meccs elején Nikola Kalinić tűnt ki, a későbbiek során pedig elsősorban Bjelica, Bogdanović és Teodosić vállalta a fő terhet.

Az USA csapata Stephon Curry 20 pontjával és négy lepattanójával nagyon könnyen verte Mexikót, s még azt a fényűzést is megengedhette magának, hogy az utolsó negyedben a déli szomszéd jócskán szépítsen. Szlovénia eleinte bajlódott a dominikaiakkal, akik többször vezettek is. A második negyedben tíz pontra nőt a szlovén előny, a második félidő pedig egyenrangú volt. A karibi szigetország csapata időnként ugyan egyenlítéssel fenyegetett, ám Zoran Dragič 18 pontja döntött. A horvátfrancia rangadó a szomszédaink jobb játékával indult, a találatszegény első félidőben (23:22) már együtt voltak, majd a harmadik negyedben a franciák elhúztak, s ezen Bojan Bogdanović 27 pontja sem változtatott. Spanyolország, a papírformának megfelelően könnyen elbánt a szenegáliakkal. A vendéglátók nagyobb erőfeszítés nélkül percről percre növelték az előnyt, amely a végén 33 pontra nőtt.

A tegnapi első meccsen Litvánia az első negyedben 14 pontos előnyt szerzett Új-Zéland ellen, ami perdöntőnek bizonyult, hisz a déliek ebből a lelkes harciasság ellenére csak 9 pontot faragtak le. A litvánok NBA-ligása, Jonas Valanciunas 22 ponttal és 13 lepattanóval a találkozó kimagaslóan legjobbja volt, és az sem áll távol az igazságtól, hogy ő mentette meg a meccset litvánok számára.

Ami a vb további műsorát illeti, ma szabadnap lesz, holnap a negyeddöntőben Barcelonában az USA Szlovéniával mérkőzik, Litvánia pedig az Ausztrália–Törökország meccs győztesét várja. Szerdán Madridban a szerb válogatott a Brazília–Argentína dél-amerikai rangadó győztesével vív meg, az európai rangadón pedig a vendéglátó spanyolok a franciákkal találkoznak, akiket a csoportban 88:64-re már legyőztek.

Eredmények, nyolcaddöntő: USA–Mexikó 86:63, Franciaország–Horvátország 69:64, Szlovénia–Dominikai Köztársaság 71:61, Spanyolország–Szenegál 89:56, Litvánia–Új-Zéland 76:71, Szerbia–Görögország 90:72, Ausztrália–Törökország és Brazília–Argentína – esti meccsek.