2024. április 26., péntek

Driblizés „fekete-medence” ügyben

Zentán az elmúlt időszakban egyre többen hívták fel az illetékesek figyelmét arra, hogy a Népkertben található, a vízilabdázók és az úszók által használt, s a rekreációra vágyók körében is népszerű, úgynevezett „fekete medence” balesetveszélyes. Ugyanis az 1952-ben felépült, s azóta rendszeresen használt uszoda pereme töredezett, a falai pedig omladoznak, s egyre inkább bedőlnek.

A medence körüli, egyébként egyáltalán nem új keletű, lényegében több mint egy évtizedes probléma a sportcsarnok körüli halálos baleset és a medence állapotáról egy közösségi oldalon közzétett fényképeket követően csúcsosodott ki, pedig a vízilabdaklub vezetői már az elmúlt 8–10 évben is többször is figyelmeztették az önkormányzatot a létesítmény rossz állapotáról. A községi vezetők viszont, azonkívül, hogy konstatálták a helyzetet, semmilyen lépést nem tettek a probléma megoldásának érdekében. Értesüléseink szerint a vízilabdázók néhány évvel ezelőtt, az előző önkormányzatnak egy, a medence felújításáról szóló tervezetet is átnyújtottak, de ekkor sem történt előrelépés az ügyben. Mivel Borbély Ferenc, jelenlegi alpolgármester azon döntése, miszerint az önkormányzat nem felelős, amennyiben valakivel az omlásveszély miatt baleset történik a medencében, nem igazán tekinthető ennek.

A vízilabdaklub vezetőinek véleménye szerint a zentai vezetés ezzel a végzéssel egyértelműen elhárította magáról a felelősséget.

– A fekete medence állapotának felmérésére az Újvidéki Munkavédelmi Tűzvédelmi, Fejlesztési és Megelőzési Intézet munkatársait kérte fel a zentai önkormányzat, akik el is jöttek, megnézték a medencét, s véleményezik majd ezt – nyilatkozta munkatársunk kérdésére Varga Viktor, Zenta község gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tanácstagja, s hozzáfűzte azt is, hogy az intézet hamarosan elküldi az ezzel kapcsolatos szakértői véleményt, amelynek függvényében eldől a létesítmény sorsa. A községi tanácstag egyben megerősítette a tervezet létezését is.

Időközben Ceglédi Rudolf, a község polgármestere, Lengyel Károllyal, a vízilabdaklub elnökével megállapodott abban, hogy meg kell vizsgálni a sportegyesület által évekkel ezelőtt átnyújtott ötlettervet. Ennek kapcsán Lengyel napilapunknak elmondta, hogy kivárási alapon meglátják, hogy mi is történik ezzel. Szerinte mindenekelőtt árajánlatot kellene kérni, mivel egyelőre pontosan nem is tudni, hogy mennyibe kerülne az új medence. Ami viszont biztos, hogy az előttünk álló hónapban a vízilabdázók és az úszók edzései mellett, a zentaiak még lubickolhatnak a medence langyos termálvízében, ugyanis a vízilabdázók elnöke személyesen vállalt felelősséget a használatáért.

– Azért senki sem várhatja el tőlünk azt, hogy mindenért, ami ott történik, mi vigyük el a balhét, hiszen egy esetleges szerencsétlen baleset nem annak a függvénye, hogy milyen állapotban van a medence – nyilatkozta a klubelnök, s azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi idény még „lemegy” az egykoron szebb napokat is látott uszodában, az viszont továbbra is kérdéses, hogy jövő év májusában, az új szezon kezdetén mi is lesz a fekete medence sorsa.