2024. május 6., hétfő

A Szociográfiai Műhely gazdagítja az írótábort

A Kanizsai Írótáborban író-olvasó találkozók, könyvújdonságok bemutatása

A szociográfiai műhely találkozójával folytatódott pénteken délelőtt a 62. Kanizsai Írótábor munkája. A Dudás Károly vezette ülésen az írótábor résztvevői a szociográfia létjogosultságáról, annak felélesztéséről és egy lehetséges pályázat meghirdetéséről tanácskoztak.

– Az írótábor szervezőbizottságának tavalyi ülésén tettem javaslatot a szociográfiai műhely felélesztésére, s ezt egyrészt kegyeleti okból tettem, méltó módon őrizve ezzel patinás írótáborunk két jeles résztvevőjének, Bori Imrének és Papp Györgynek az emlékét. Másrészt meggyőződésem, hogy a szociográfiai műhelyben való munkálkodás jelentős mértékben gazdagítja az írótábort, rangot ad neki, és hasznára lehet az egész közösségnek. Bori Imre kijelentésével értek egyet, hogy a szociográfia talán az egyetlen irodalmi műfaj, amely legközvetlenebbül a legidőszerűbb politikai tevékenység szolgálatába állítható anélkül, hogy a műfaj sérelmet szenvedne – mondta Dudás Károly.

A tanácskozás során felmerült egy lehetséges pályázat meghirdetése, amelyben elsősorban fiatal írókat ösztönöznének szociográfiai jellegű művek megírására. A pályázat pontos műfaji meghatározásáról, kivitelezéséről, anyagi hátteréről, illetve a megjelenést biztosító médiumokról beszélgettek.

A délutáni program a kiadók bemutatkozásának adott teret, ahol a kiadók főszerkesztői az idén kiadott művekből kínáltak ízelítőt. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettől Mák Ferenc ismertette az évfordulós Sziveri János és Herczeg Ferenc tiszteletére megjelentetett hanganyaggal ellátott műveket. A zEtna kiadótól Sinkovits Péter Orfeum és Szögi Csaba Rakjatok be a gumiszobába c. műveit mutatták be. A szerzőkkel Beszédes István főszerkesztő beszélgetett. Őket követte a Forum Könyvkiadó, mely a 80 éves Híd folyóirat alkalmából készült kötetet mutatta be, melyhez CD-ROM is készült, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által digitalizált Híd teljes folyamát tartalmazza. A művet és tartalmát Faragó Kornélia főszerkesztő ismertette, és méltatta a benne megjelenő írásokat, Virág Gábor, a Forum főszerkesztőjeként pedig a digitalizált anyag felhasználóbarát kezelését mutatta be: a kiváló keresőprogramnak köszönhetően könnyedén lehet barangolni a nyolc évtized hatalmas és értékes anyagában. Ezenkívül erre az alkalomra készült el Böndör Pál legújabb regénye is, mely a Forum 2013-as meghívásos regénypályázat nyertes műve, a Bender & Tsa. A bemutató izgalmát fokozta, hogy maga a szerző is a bemutató előtt néhány perccel vehette először kezébe a kinyomtatott művet.

Az írótábor esti programja az Ozoray Árpád utcában folytatódott, az elsőkötetes szerzők műveit mutatták be, este fél nyolctól pedig Oravecz Imre író volt a díszvendég az Art Caféban.