2024. április 26., péntek

Könyvadomány a közösség javára

Basa György több mint félezer könyvet adományozott a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületnek

Szerda délelőtt Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában a gyűjtők szakosztályának tagjai – Csonti István, Csapó János és Vágó József –, valamint az egyesület elnöke, Kiss Tóth Erika fogadták Basa György csókai történelemtanárt, aki több mint félezer könyvet és számos folyóiratot adományozott az egyesületnek.

– Örömmel fogadtuk a felajánlást Basa tanár úr részéről. Az első lépésbe augusztus végén az összeírt könyvek, címszavak száma 579 volt, amihez szeptember 3-án újabb könyvek érkeztek, de lesz még. Összesen több mint ötszáz könyv és történelmi tematikájú folyóirat kerül a gyűjtők szakosztályába, az erre a célra kialakított polcokra. Amikor átvesszük a teljes adomány, szerződést kötünk az adományozóval, Basa Györggyel, aki bármikor ellenőrizheti, hogy megfelelően bánunk-e a könyvadományával. Átalakítottuk a polcokat, hogy el tudjuk helyezni a könyveket, amelyeket nem csak a művelődési egyesület tagsága, hanem az általános és középiskolás diákok is haszonnal forgathatják – mondta Csonti István

– Basa György személyében olyan embert ismerhettünk meg, aki a tudását, tapasztalatát, olvasottságát szeretné megosztani másokkal, a közösséggel, amelyben és amellyel együtt él. Az évtizedek folyamán olyan gazdag könyvállományt sikerült felhalmoznia, amely megérdemli a közösség elismerését és figyelmét, különösen azért, mert ezt a kincset igyekszik megosztani velünk. A könyv örökös érték, és remélem, hogy mások is így gondolkodnak, s lesz érdeklődés a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában kialakulóban lévő könyvtár iránt – mondta többek között Kiss Tóth Erika, a művelődési egyesület elnöke, és köszöntét fejezte ki a szép és értékes könyvadományért, amely akkor nyeri el igazi funkcióját, ha hozzáférhető lesz a nagyközönség, az egyes témák iránt érdeklődő tanulók és felnőttek számára egyaránt.

– Korábban már több ízben adományoztam könyvet, akkor a csókai könyvtárnak, majd 2001-ben az óbecsei gimnáziumnak adományoztam a szakkönyveim jelentős részét, mivel a gimnázium könyvtárában nem voltak történelmi tárgyú könyvek, amiket az ottani történelem szakos kollégák használhattak volna. Nagyon sok házi olvasmányt is odaajándékoztam, volt vagy 250 kötet. Ezeket már úgysem olvasom.

Otthon a lakásban több mint három és félezer könyv van, vagy volt, mert folyamatosan ajándékoztam el a könyveket. Idővel, nem is olyan sokára, ha nyugdíjba vonulok, ezeknek a könyveknek a nagy részét szeretném a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületnek adományozni – mondta Basa tanár úr.