2024. április 26., péntek

Ajándékszobrok a városnak

Újabb négy szobrát ajándékozta a városnak Pavle Blesić közismert zombori képzőművész. Az idén kilencvenesztendős alkotó tavaly októberben már nyolc háromdimenziós művét a városra hagyta, az alkotások azóta a Hősök Parkjában, a megyeháza előtt vannak kiállítva. Az újabb, négy szoborból álló hagyaték darabjai is oda kerültek tegnap.

A kiállított művek a múlt század nyolcvanas és kilencvenes éveiben készültek, és akkoriban is a parkot, illetve a város egyik központi terét díszítették. Aztán egyszerre eltüntették őket a közterületekről, félő volt ugyanis, hogy megrongálják vagy ellopják a fémből készült alkotásokat. Most átkerültek a város tulajdonába, és újra a közterületet díszítik.

A hagyatéktevő szobrászművészt tegnap fogadta Saša Todorović polgármester, és Nemanja Sarač, a városi tanács művelődési megbízottja köszöntötte a szoborátadón.

Todorović kiemelte, hogy a zombori művészek szívesen adományoznak alkotásaikból szülővárosuknak, Milan Konjović ezernél több művét ajándékozta Zombornak, de mások is gazdag legátust tettek.

– A magam és a város nevében is köszönöm Pavle Blesić úrnak az adományt, jó egészséget és további gazdag alkotómunkát kívánok neki – mondta a polgármester.

A művész arról szólt, hogy szobrait eleve köztéri alkotásokként képzelte el, és örömére szolgál, hogy újra közterületen láthatók, s bízik benne, hogy a városba látogatók szeme megakad rajtuk. A jókívánságokra válaszolván pedig fölvetette, a továbbiakban sincs szándéka fölhagyni a szobrászattal és eddigi művészi koncepciójával.