2024. április 26., péntek

Elindult a kiadatási eljárás Kínával

A bulvársajtó értesülései szerint a cserbenhagyásos gázolással gyanúsított Marko Milićevet egy szerbiai kábítószer-kereskedő segítette Hongkong közelében

Bár Szerbia és Kína eddig nem írta alá az egymás állampolgárainak átadását segítő kiadatási egyezményt, Predrag Simić, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának tanára hiszi, hogy a cserbenhagyásos gázolással, azaz súlyos közúti veszélyeztetéssel gyanúsított, Kínában letartóztatott Marko Milićev kiadatása rutineljárás lesz. Azt persze el kell ismerni, hogy az ügy meglehetősen bizarr, már csak azért is, mert a bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható szerbiai állampolgárok eddig nem elsősorban Kínában kerestek menedéket, jegyezte meg Simić, a folytatásban pedig a Szerbia és Kína közötti kapcsolatokat értékelte, mondván, hogy azok tradicionálisan jók, illetve a közös érdekekre épülnek.

A szerbiai Belügyminisztérium szerdán ismét értekezett Kína belgrádi nagykövetségével és ennek következtében elindult a kiadatási eljárás. A Kína illetékeseivel folytatott beszélgetések alapján az illetékesek remélik, hogy a gyanúsítottat már akár két hét múlva Szerbiába szállíthatják.

Mint az ismeretes, a belgrádi harmadik alapfokú ügyészség folyamatosan hallgatja ki az ügyben a tanúkat és a gyanúsítottakat. Saša Đelić taxisofőr, Milićev ismerőse a legutolsó kihallgatás során azt állította, hogy a szóban forgó éjszakán, amikor a Branko hídon elgázolták a 21 éves Luka Jovanovićot, a Lasta éjszakai klubban szórakozott Milićev társaságával, ám ő korábban elvált tőlük. A baleset időpontjában más társasággal más helyen tartózkodott, így szinte semmit nem tud a tragédiáról, mondta Đelić. Válaszolva az ügyész kérdésére, hogy Milićev tulajdonosa volt-e valaha egy Mini Morris Countryman típusú gépjárműnek, Đelić közölte, hogy barátja egy időben valóban Mini Morrist vezetett, azt azonban nem tudja, hogy ez Countryman típusú volt-e.

Közben a bulvársajtó egyre több állítólagos értesülést hoz napvilágra Milićev letartóztatásával kapcsolatban. Kedden még úgy tudták, hogy a férfit nem a cserbenhagyásos gázolás miatt, hanem egy korábban, kábítószer-kereskedelem miatt kiadott körözőlevél alapján vették őrizetbe, ezt azonban szerdán cáfolták. A Blic belgrádi napilap tudni véli, hogy az éppen gépjárművet vezető Milićevet augusztus 29-én este a Pekinghez és Hongkonghoz közeli Sencsenben állította meg a rendőrség, a Pepper éjszakai klub közelében. A férfi mellett az autóban egy másik szerbiai állampolgár utazott, aki a Blic szerint arról ismert, hogy bulikat szervez a kínai városban. Mindezt egy Sencsenben élő, szintén szerbiai állampolgár nyilatkozta a Blicnek. Ez a személy állítja azt, hogy Milićevet igenis a cserbenhagyásos gázolás miatt kiadott körözőlevél alapján tartóztatták le. A helyi hatóságok azon az éjszakán azt is kiderítették, hogy Milićev turistavízuma lejárt, ez pedig csak újabb indok volt arra, hogy a kínai rendőrség előzetes letartóztatásba helyezze őt. A Blic tudni véli, hogy a kínai rendőrség most azt a nagyjából száz szerbiai állampolgárt is kikérdezi, akik Sencsenben élnek és javarészt kínai áru viszonteladásával foglalkoznak. Azt szeretnék kideríteni, hogy Milićev vajon kapcsolatban áll-e ezekkel az emberekkel és ha igen, milyen jellegű kapcsolatról van szó. A lap értesülései szerint Milićev eddig nem folyamodott jogsegélyért Szerbia kínai konzulátusához, pedig ehhez joga lenne.

A Kurir napilap szerint Milićevet egy Hongkongban élő, kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható szerbiai férfi segítette a távoli országban. A Kurir tudni véli, hogy ez volt az a személy, aki Sencsenben a letartóztatás pillanatában Milićev mellett ült az autóban. A férfit a kínai rendőrség nem sokkal később szabadon hagyta távozni, írja a bulvárlap.