2024. április 26., péntek

Atomvita Irán és az IAEA között?

Különös nukleáris üzem kezdte meg működését a hét végén Iránban. A létesítményben békés felhasználásra szánt uránt dúsítanak. Hivatalos indoklás szerint az előállított anyagot kizárólag atomerőműben szeretnék hasznosítani.

Iránban jelenleg csupán egy ilyen áramtermelő komplexum működik: az ország délnyugati részében, a Perzsa (Arab)-öböl partján fekvő Busherban. Az orosz közreműködéssel épült atomerőmű 2010-ben kezdte meg működését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) felügyelete alatt.

A hétvégi nukleáris üzemavató alkalmából Teheránban azt is hangsúlyozták, hogy Irán betartja az ideiglenes megállapodást, amelyet tavaly novemberben kötött a nagyhatalmakkal, az úgynevezett hatokkal az ország vitatott atomprogramjáról. Az egyezség értelmében Irán egyebek között korlátozza urándúsítási képességeit, amiért cserébe a világ vezető országai – meghatározott időre – enyhítik az ellene korábban bevezetett szigorú nemzetközi büntetőintézkedések egy részét.

Az iráni atomprogramról elfogadott ideiglenes megállapodást azonban már fel kellett volna váltani egy végleges egyezménnyel. Irán és a hatok, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország), valamint Németország eredetileg úgy tervezték, hogy július 20-áig elkészül a végleges megállapodás. Nem így történt, nem sikerült kidolgozni a kölcsönösen elfogadható dokumentumot. A tárgyalás résztvevői ezért november 24-éig meghosszabbították az egyeztetést.

A legfőbb vitás kérdés továbbra is az iráni urándúsítás. A Nyugat és Izrael attól tart, hogy Irán nukleáris programja – melynek része az urándúsítás is – alkalmas lehet atombomba gyártására. Teherán tagadja ezt, s azt állítja, hogy az atomot (dúsított uránt) békés célokra használja: elsősorban áramtermelésre, és polgári, főként egészségügyi kutatásokra.

A legutóbbi hivatalos nyilatkozat azonban ismét kételyeket ébresztett az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Teherán ugyanis a napokban megint elutasította, hogy IAEA ellenőrei felkeressék a parcsini katonai támaszpontot. A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet az utóbbi években többször kérte a vizsgálatok engedélyezését Parcsinban, de Irántól nem kapott rá engedélyt. A gyanú szerint a Teherán melletti komplexumban nukleáris fegyverek előállítását szolgáló kutatások zajlanak, sőt már kísérleti atomrobbantásokat is végrehajtottak a múltban.

A teheráni média a hét végén idézte Hoszein Dehgán iráni védelmi minisztert, aki megindokolta az ellenőrök legutóbbi elutasítását. A politikus közölte: az IAEA szakemberei már többször felkeresték a parcsini katonai támaszpontot, ahol mintákat vettek, „de semmi illegálist nem találtak”. A szervezet küldöttsége legutóbb 2005-ben kereshette fel a parcsini létesítményt. Dehgán szerint az akkori IAEA-ellenőrzés óta „semmi új nem történt ott”.