2024. április 26., péntek

Ukrán hadifoglyokat aláztak meg Donyeckben

Deszantosok kerültek kelepcébe Luhanszk megyében – Merkel nem remél sokat a Putyin–Porosenko találkozótól

Oroszbarát szeparatisták ukrán hadifoglyok tucatjait kényszerítették arra tegnap, hogy vonuljanak végig a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Donyeck főterén. Helyszíni beszámolók szerint a Lenin téren végigvezetett, borotválatlan és kócos rabok közül sokan katonai gyakorlóruhát viseltek. A negyven-ötven fős csoportot felkelők kísérték, a felvonulás hírére több száz bámészkodó gyűlt össze a belvárosban.

Ukrán hadifoglyokat hajtanak végig a donyecki főtéren (Fotó: Beta/AP)

Ukrán hadifoglyokat hajtanak végig a donyecki főtéren (Fotó: Beta/AP)

A foglyok érkezését hangszórókon keresztül jelentették be. „Itt láthatjuk vonulni azokat az embereket, akiket azért küldtek, hogy megöljenek minket. Ide akartatok jönni, hát most itt vagytok” – mondta egy férfihang.

Miközben a hadifoglyok leszegett fejjel vonultak, a város lakosai azt skandálták, hogy: „Fasiszták! Fasiszták!”. A Reuters brit hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy néhányan üvegekkel is megdobálták a felsorakoztatott foglyokat.

A rabokat a felvonulás végeztével két busszal ismeretlen helyre szállították.

A 900 ezres kelet-ukrajnai város az oroszbarát szeparatisták egyik fellegvára volt a március óta folyó felkelésük során. Az utóbbi hetekben azonban az ukrán hadsereg körbekerítette a várost, és az elmúlt napokban már Donyeck központjában támadja a szakadár fegyvereseket.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács eközben arról tájékoztatott, hogy a biztonsági erőknek eddig 722 tagja halt meg a kelet-ukrajnai harcok következtében. Ez a szám augusztus 11-én még „csak” 568 volt, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint két hét leforgása alatt nagyjából százötven katona, rendfenntartó és határőr vesztette életét.

A Moszkva-barát szakadárok tüzérsége ukrán deszantos katonákra nyitott tüzet, miután ledobták őket Luhanszk megyében. Felmerül a gyanú, hogy a lázadók előre tudhatták, hol és mikor érnek földet ez ejtőernyősök, vagyis elárulták őket – jelentette tegnapra virradóra az UNIAN ukrán hírügynökség.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője arról számolt be az 5 Kanal tévének nyilatkozva, hogy a „terroristák” megváltoztatták taktikájukat, és újabban mozgó szárazföldi célokat támadnak. „Ezek a mozgó célpontok elleni orosz támadások vadászat jellegét öltik” – mondta Liszenko, és példaként hozott fel egy támadást az ukrán határőrök egyik páncélozott szállító járműve és a Nemzeti Gárda egyik gépkocsija ellen.

Az orosz média tegnapra virradóra arról adott hírt, hogy tüzérségi lövedék csapódott be egy templomba a Donyeck megyei Kirovszke városban. A horlivkai és szlovjanszki egyházmegyei hivatal honlapján azt írta, hogy szombat délután mise közben érte találat a templomot. A lövedék a tetőszerkezetbe csapódott, a beszakadt födém pedig az imádkozó hívőkre esett. A tüzérségi támadás lerombolta a templomot és kioltotta három hívő életét.

Az egyházi hivatal szerint találat érte az ottani kórházat is: két ember meghalt, és vannak súlyos sebesültek is.

Az ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy a télre készülve Ukrajnának további 5 milliárd köbméter orosz földgázra lesz szüksége és szenet is importálnia kell, mert a bányák egy része áll a kelet-ukrajnai események miatt.

Arszenyij Jacenyuk hozzátette: a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak 3,1 milliárd dollárja van gázvásárlásra. Oroszország Ukrajna gázszükségletének csaknem a felét biztosította tavaly. A gázárvita miatt azonban Moszkva június 16-án leállította a gázexportot Ukrajnába.

Ukrajna lépéseket tett ugyan arra, hogy Nyugat-Európa felől, Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián át szerezzen be földgázt, ez azonban nem lesz elég a kereslet kielégítésére, ami tavaly 50 milliárd köbméter volt.

Ukrajna 389 millió dollár értékben vásárolt nukleáris fűtőanyagot Oroszországtól az idei első hét hónapban, 73,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Roszatom orosz állami konszern adatai szerint Ukrajna évente átlagosan mintegy 600 millió dollárért vásárol nukleáris fűtőanyagot Oroszországtól. Az import értéke az idei első hat hónapban 297 millió dollár értékű volt, júliusban ez további 101,5 millió dollárral nőtt.

Ukrajnának 4 atomerőműje van 15 reaktorral. Ukrajna csökkentené függőségét az orosz nukleáris fűtőanyag-szállításoktól. Ennek érdekében 2020-ig szóló importmegállapodást kötött a Westinghouse vállalattal. Az amerikai cég első szállítmánya jövőre érkezik a Dél-Ukrajnai Atomerőműbe, amely három, egyenként 1000 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik.

Nem valószínű, hogy áttörést hoz az ukrán konfliktus megoldása terén Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök jövő héten esedékes minszki találkozója – vélekedett Angela Merkel az ARD német televíziónak tegnap adott interjúban. A német kancellár, aki szombaton Ukrajnában Porosenkóval és Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel is megbeszélést folytatott, hangsúlyozta, hogy az ukrán válság rendezéséhez nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség.

„Kijevi látogatásom az előkészítése volt ennek a (Putyin és Porosenko közötti) találkozónak, amely bizonyára nem eredményez majd áttörést” – mondta Merkel.

Az orosz elnök és ukrán kollégája holnap találkozik egymással a fehérorosz fővárosban. Porosenko korábban azt mondta, a békéről készül tárgyalni Putyinnal. A megbeszélésen jelen lesz az Európai Unió (EU) és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió több magas rangú képviselője is.