2024. április 26., péntek

Nem pihennek a zentai városházán

A nyári szabadságolások ellenére is zajlik az élet a zentai önkormányzatban, és számos beruházás is folyamatban van – hangzott el tegnap a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt napokban befejeződött a szennyvíztisztító területén lévő szivattyúállomás rekonstrukciójának első fázisa, amely során egy kisebb szivattyút építettek be és helyeztek üzembe. A tartományi mezőgazdasági titkárság és az önkormányzat által finanszírozott 7 millió dináros beruházás folytatása már javában zajlik, és ennek során egy nagyobb szivattyút is üzembe helyeznek – magyarázta Ceglédi Rudolf, a község polgármestere, s hozzáfűzte, hogy ez az állomás biztosítja a csapadék és a szennyvíz átemelését a Tiszába, meggátolva azt, hogy esőzések idején a víz visszaömöljön a csatornarendszerbe. Úgyszintén a mezőgazdasági titkársággal közösen biztosítanak mintegy hatmillió dinárt a déli kútmezőn egy ivóvízkút kiépítésére is, amelyre már ki is írták a közbeszerzési pályázatot. Várják a jelentkezőket a Kertek helyi közösség területén, a Molnár Péter és a Filip Višnjić utcákon a csatornahálózat kiépítésére, a Tornyosi úton pedig a kerékpárút folytatásának a kiépítésére. Kisebb késedelemmel ugyan, de elkezdődött az önkormányzat közmunkaprogramja is, amely a tervezett hat hónap helyett csupán négy hónapig tart, viszont több személy vesz részt a projektumban. A polgármester szerint a szociális szférában 18, a kommunálisban pedig 45 személy alkalmazását irányozták elő. A mezőgazdasági termelők szeptember végéig jelentkezhetnek az önkormányzat mezőgazdasági programjára, amelyre kilencmillió dinárt különítettek el, és folyamatban van a dűlőutak rendezése is, amelyre 20–22 millió dinárt fordítanak. Ceglédi beszélt a község vízlecsapolási projektumáról is, amelyet a Vajdasági Vizek közvállalattal és a fentiekben már említett tartományi titkársággal karöltve szándékoznak megvalósítani.

Az Emlékiskolában befejeződött a vizesblokkok felújítása, most az Ohridi utcai óvoda nyílászáróinak cseréje következik – hangzott el a sajtótájékoztatón, és beszámoltak arról is, hogy azokban a közintézményekben, amelyekben ez idáig nem került rá sor, megkezdik a kaloriméterek beépítését. Ezenkívül a közeljövőben önkormányzati pénzekből elkezdik egy tornyosi utca kiaszfaltozását.

Ceglédi beszámolt arról is, hogy az elképzeléseik ellenére nem sikerült hozzáfogniuk a 100 éves városháza kupolájának a felújításához. A tervek ugyan elkészültek, s a közbeszerzést is kiírták, de egy kivitelező sem jelentkezett a munka elvégzésére. A 10 millió dináros beruházásra újra kiírták a közbeszerzési pályázatot. Szeptember elsejétől kezdve egy nem kívánt feladatot is teljesíteniük kell a zentai vezetőknek, ugyanis el kell kezdeniük törleszteni azt a 12 millió dináros tartozást, amelyet még az előző önkormányzat hagyott maga után. Ez havonta másfél millióval rövidíti meg az önkormányzatot, és ezt csak a fejlesztések kárára tudják előteremteni – jegyezte meg a község első embere.

Az összejövetelen kiderült az is, néhány napig miért nem működött a zentai szökőkút. Bodó József, a kommunális közvállalat igazgatója szerint tervezői, illetve kivitelezői hibából a szökőkút pánikszivattyúját és vezérlőberendezését lesüllyesztették a létesítmény mellett lévő zöldövezetbe. Ezért nagyobb esőzések esetén az út közepén lévő lefolyón keresztül a víz lefolyik ebbe az aknába, s automatikusan leállítja a szökőkutat. Minden ilyen esőzés után ki kell szárítani az aknát, s ellenőrizni kell a berendezéseket. Bodó elmondta azt is, hogy a közelmúltban az első huzamosabb esőzés után nem történt meghibásodás, a következőnél viszont leégett a pánikszivattyú. A hibát ugyan elhárították, de ha nem találnak megoldást a problémára, az eset megismétlődhet.

A kommunális vállalat igazgatója szerint több részmegoldás is létezik, amivel kiküszöbölhető lenne a baj. Meg lehetne emelni a válaszfalat, de ez megnehezíteni a szökőkút takarítását, a szűrők, különböző modulok lecserélését. A legjobb megoldás ennek a pánikszivattyúnak és a vezérlőberendezésnek a földszint felé történő kiemelése lenne, ez viszont nemkívánatos eleme lenne a szökőkútnak. Arról, hogy melyik megoldást választják, a későbbiekben az önkormányzattal karöltve döntenek.