2024. április 26., péntek

Élelmiszer-kivitelben az esély

A Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara segítséget kínál az orosz piacra exportálóknak

A Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara tegnap felhívást intézett a közép-bánáti körzet potenciális exportőrei felé, akik orosz piacra szállítanának árut, hogy forduljanak hozzájuk, ha bármilyen gondjuk akadna ezen a téren. Momčilo Nikolčić, a kamara szakmunkatársa ezzel kapcsolatban közölte, hogy a régió oroszországi kivitele az elmúlt évben 4,7 millió euró volt. A jelenlegi helyzetben lehetőség van arra, hogy a kivitel már az idén jelentősen megemelkedjen. Az év első felében a régió áruforgalma Oroszországgal négymillió euró volt, ebből a kivitel 2,6 millió eurót tett ki.

A közép-bánáti körzet eddig zömében mezőgazdasági gépezetet, fürdőszoba-berendezést, alsóneműt, kisebb mennyiségben lábbelit, almát exportált Oroszországba. Ugyanakkor a régió lehetőségei ennél jóval nagyobbak, hiszen 663 hektár gyümölcsültetvénnyel és 420 hektár extenzív gyümölcsössel rendelkezik. A gyümölcsösökben túlsúlyban van az alma, körte, barack, szilva és a meggy. Számítások szerint a felsorolt fajtákból évente több mint nyolcezer tonna kiváló minőségű gyümölcs termesztésére van lehetőség, mind a hazai, mind a külföldi piac számára.

A Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara felmérése szerint a gyümölcs mellett az orosz piacon nagy esélye van az élelmiszeriparnak, elsősorban az étolajgyáraknak, tejgyáraknak és a húsfeldolgozóknak. Hogy ezt a lehetőséget kihasználják, ahhoz túl kell lépni a kivitelt nehezítő adminisztratív akadályokon.