2024. április 26., péntek
ÚSZÓ-EB - BERLIN

Hosszú és Stjepanović is aranyérmes!

Velimir Stjepanović új országos csúcsa Európa-bajnoki aranyérmet ért (fotó: Beta)

Velimir Stjepanović új országos csúcsa Európa-bajnoki aranyérmet ért (fotó: Beta)

A magyarországi Hosszú Katinka megvédte címét 400 méter vegyesen a berlini úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján, amelyen nagy meglepetésre egy szerb érem is született, ugyanis Velimir Stjepanović 400 méter gyorson nem talált legyőzőre.


Hosszúnak, a szám világbajnokának sikere egy pillanatig sem volt kérdéses, csak az órával versenyzett. Ugyan egészen az utolsó forulóig az Európa-csúcsnál is jobban állt, ám a végére kissé elfáradt, így a délelőtt elért saját Európa-bajnoki rekordját (4:31,53 perc) múlta felül 4:31,03 perccel. Hosszú a berlini kontinensviadal harmadik magyar érmét szerezte meg a nyílt vízi szakágban 10 kilométeren második Risztov Éva és a 25 km-en szintén ezüstérmes Olasz Anna után.


A 21 éves Stjepanović a hatodik legjobb idővel jutott a döntőbe, ott azonban szenzációsan versenyzett, s 3:45,66 perccel új egyéni és országos csúccsal (a régi 3:48,33 perc volt) Európa-bajnok lett. A szerb úszó az első 150 méteren 10-15 méteres előnyt szerzett, és ezt megtartotta a verseny végéig. A második helyen az olasz Andrea Mitchell D’Arrigo (3:46,91 p) ért célba, míg a bronzérem a brit Jay Lelliotté (3:47,50 p) lett. A magyarországi Kiss Gergő a nyolcadik helyen végzett.