2024. április 26., péntek

Pénzjutalom a bátor rendőrnek

Megmentett egy másfél éves gyermeket a második emeletről leugrással fenyegetőző apától

Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnap jutalomban részesítette azt a rendőrt, aki előző nap kimentett egy gyermeket öngyilkosjelölt apja karjai közül. A bátor rendőr és munkatársai háromnegyed órán át igyekeztek meggyőzni a második emeleti balkonon álló, leugrani készülő apát, hogy gondolja meg tettét, és hogy legalább a gyermeket ne vigye magával a halálba.

Borislav Zorić rendőr igyekezete és tettrekészsége végül sikerrel járt, a belügyminiszter 50 ezer dináros jutalomban részesítette nemes tettéért. Stefanović szerint Zorić saját életét is kockára tette annak érdekében, hogy megmenthesse a másfél éves kisbabát. A belügyminiszter véleménye szerint a hőstett mindenképpen tiszteletreméltó, a rendőrség kötelékében egyre több az ilyen hős. Bejelentette, hogy a jövőben is stimulálják majd a hasonló hőstetteket, vagyis azokat, akik többet tesznek annál, mint amennyit a munkaköri leírásuk megkövetel tőlük, kockáztatják testi épségüket és életüket másokért. Ígéretet tett arra is, hogy a rendőrség a jövőben egyre felelősségteljesebben végzi majd feladatát. A bűnözőkkel, kihágókkal kíméletlenül leszámolnak, elbánnak.

Zorić rendőr sikeres feladatvégzésének tényét kollégáinak köszönheti. – Azért viselem az egyenruhát, hogy segíthessek másokon, büszkeségemre szolgál, hogy rendőr lehetek – nyilatkozta.

Borislav Zorić az újvidéki készenléti rendőrség tagja.

Az előzményekről a 021-es rádió illetékeseinek beszámolója szerint a szalajkai Dositej utca 8. alatti bejáratában, egy második emeleti lakásban tegnapelőtt családi dráma játszódott le.

A 42 éves Danica R. férjével, a 34 éves Rade R.-rel veszekedett, aki állítólag késsel megfenyegette, miután az asszony menekülés közben kiugrott a második emeleti balkonról, és ez alkalommal súlyos sérüléseket szenvedett. A szemlátomást részeg apa ezután karjaiba vette gyermekét, kiállt a balkonra, és az asszony után akart ugrani. A rendőrök a szomszédos lakás ablakából próbálták jobb belátásra bírni, egy pillanatban a részeg férfi visszament a lakásba. Zorić kihasználta az alkalmat, ráugrott a klímaberendezés dobozára és onnan átlépett Rade R. lakásának teraszára, bement utána, és ártalmatlanná tette őt. A drámajelenet háromnegyed órán át tartott, az asszonynak több csontja eltört, további kezelésen a kórházban tartják, állapota stabil. Ugyancsak a 021-es rádió közlése szerint nem hivatalos forrásokra hivatkozva a cigány házaspár korábban is sokat veszekedett. A férj alkoholista, a rendőrségen állítólag korábbról is ismerik erőszakos viselkedése miatt. Gyakran veri az asszonyt, aki ilyenkor a szomszédokhoz menekül. A kisbabájukat az újvidéki Biztonságos Gyermekházba vitték.