2024. április 26., péntek

Leállhat a német gazdaság növekedése

Németországban a gazdasági növekedés leállásától tartanak szakértők, ugyanis a második negyedévi GDP-adat megjelenése előtti elemzői helyzetértékelések szerint az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdaságát a geopolitikai feszültségek mellett az euróövezeti gazdaság gyenge teljesítménye is hátráltatja, a kedvező munkaerő-piaci helyzet és a béremelések viszont a harmadik negyedévben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat.

A német statisztikai hivatal (Destatis) augusztus 14-én közli a hazai össztermék (GDP) második negyedévi alakulásáról készített első becslését. Az első negyedévben a német gazdaság negyedéves összevetésben 0,8 százalékos, éves szinten 2,5 százalékos növekedéssel még három évvel ezelőtt a legjobb teljesítményt nyújtotta, de a tavasz óta megjelent adatok többsége lassulásra utal, és elemzők szerint meglehet, hogy teljesen leáll a növekedés.

A német gazdaságot a geopolitikai feszültségek keltette bizonytalanság és az ukrán válság konkrét hatásai – az Oroszországba irányuló export várhatóan 20 százalék körüli visszaesése – mellett elsősorban az euróövezet gyengesége hátráltatja.