2024. április 26., péntek

Tudni kell a filmek mögé látni

Nagyban zajlik a Bolyai Filmműhely tábora

Hétfőn kezdődött, és szombaton zárul Zentán a Bolyai Filmműhely nyári tábora, amelynek keretében az idén is több bolyais produkció utómunkálatain dolgoznak a tehetséggondozó gimnázium tantermeiben kialakított ideiglenes filmstúdióban. Ez évben egyébként a tábor kapuja először tárult ki a tartományunk más részeiről érkező fiatalok előtt is, így a szorgos munkában részt vesznek az újvidéki Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Középiskola és a Svetozar Marković Gimnázium diákjai is, de a tábor ideje alatt a hetedik művészet kulisszatitkait olyan fiatalok is elleshetik, akik csak az elkövetkezőkben szándékoznak beiratkozni a Tisza-parti város tehetséggondozójába. A filmes tábor nyitottá tétele egyébként az egykori bolyais filmeseket maga köré tömörítő MayFly Filmklub közreműködésének köszönhető, ugyanis velük karöltve sikerült anyagi támogatást szerezni a műhely megszervezésére.

A filmműhely keretében az idén is több alkotás utómunkálatain dolgoznak a fiatalok. Póth Imre, a tábor egyik vezetője ezek közül két régi mesterséget, az aranyművességet és a kályhakészítést bemutató dokumentumfilmet emelte ki, ezenkívül dolgoznak egy néptáncos lány történetét elmesélő film, és egy Küldetés című, nagyobb lélegzetű alkotás elkészítésén is.

Az oktatók természetesen hangsúlyt fektetnek a tábor résztvevőinek képzésére is, a kezdőkkel elsajátítják a filmes szakma alapjait is, a filmműhelyből kiröppent egykori bolyaisok pedig a filmek forgatásán kívül nagyban segítik a táborban alkotó fiatalok munkáját is.

A tehetséggondozó gimnáziumban folyó filmes képzés egyébként űrt igyekszik betölteni a vajdasági magyar fiatalok oktatásában. Ugyanis annak ellenére, hogy manapság már mindenki számára elérhetőek a filmkészítés technikai eszközei, s manapság már akár mobiltelefonnal is lehet filmet készíteni, a fiataloknak nincs hol megtanulniuk az alapokat. Horváth Mihály filmrendező szerint ezt a hiányt igyekeznek betölteni a zentai tehetséggondozóban, a heti rendszerességgel megrendezett előadásokon.

Horváth elmondta azt is, hogy évente mintegy 7–10 diák csatlakozik a filmműhely tevékenységéhez, akikkel hetente egyszer 4 órát foglalkoznak, amely elegendőnek bizonyul az alapismeretek elsajátításához, illetve a téli, illetve nyári táborban folyó tevékenységhez.

Itt egyébként a rövid híradós riportoktól kezdve, az animációs filmeken keresztül, egészen a kisjátékfilmekig mindegyik filmzsáner alapjait megmutatják a fiataloknak, akik pedig affinitásuktól függően megpróbálkoznak ezeknek az elkészítésével.

A zentai tehetséggondozón kívül egyébként ilyen rendszerességgel Szerbia egy iskolájában sem folyik ilyen képzés, de Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet – mesélte a filmrendező, s hozzáfűzte, hogy ebből eredően nem igazán van kivel tapasztalatot cserélniük.

– Pedig nagyon sokan szeretik s nézik is a filmeket, csak nem tudnak a mozgóképek mögé látni – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s hozzáfűzte, hogy a filmműhelyben a fiatalokat megtanítják a film erejének a felismerésére is, amelynek elsajátítását valakinek támogatnia kellene, ugyanis a fiatalokat sajnos ma nem tanítják meg erre.

– Lehet, hogy az illetékesek, akik tehetnének ez ügyben, nem is érdekeltek abban, hogy egy olyan ifjú nemzedék nőjön fel, amely képes a tájékoztatási eszközök által sugárzott anyagok mögé látni, s nem nyeli le megrágatlanul a televízióban látott dolgokat – jegyezte meg a filmműhely vezetője.