2024. április 26., péntek

Tijanát egy belgrádi hentes gyilkolta meg

A belügyi szervek Dragan Đurićot gyanúsítják, aki még most sem mutat megbánást – Belgrádi tudósítónktól

A szerbiai rendőrség megközelítőleg két hét nyomozás után megtalálta a 15 éves Tijana Jurić holtestét. A gyilkos mutatta meg végül, hova ásta el a fiatal lány élettelen testét. Mint azt Nebojša Stefanović belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte, a gyilkost, a Surčinban dolgozó Dragan Đurićot letartóztatták. A férfi még a letartóztatáskor sem mutatott megbánást a tettéért.

A tizenöt éves Tijana Jurić július 26-án, péntekről szombatra tűnt el Bajmokon, amikor a barátaival töltött este után az egyik barátjának szerette volna visszaadni a melegítőfelsőt, ám azután már senki nem látta. Azt, hogy valaki elrabolta, erősen gyanította a rendőrség, így a nyomozásba bekapcsolódott, mivel határ menti település a helyszín, a magyarországi rendőrség is, az Interpol és az Europol is. Az idő múlásával számos hír kelt szárnyra, a fiatal lány telefonját Magyarország területén regisztrálták, így azt hitték, átlépte a határt. Szárnyra kelt olyan hír is, hogy uzsorások rabolták el, amit az édesapa cáfolt is médiumokon keresztül. De, mint Nebojša Stefanović a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, a gyilkos és Tijana találkozása véletlen egybeesés volt.

– A rendőrség letartóztatta azt a szörnyeteget, aki elkövette ezt a gyilkosságot. Az ilyen esetek miatt sajnálom, hogy Szerbiában eltörölték a halálbüntetést. Javasolni fogom Selaković igazságügyi miniszternek, hogy a lehető legsúlyosabb büntetésre ítéljék az ilyen elkövetőket – emelte ki a belügyminiszter. A nyomozás körülményeit a büntetőeljárás miatt nem részletezte, annyit mondott el, hogy a gyilkos, Dragan Đurić, 1980-as születésű, belgrádi lakos, aki Surčinban dolgozik hentesként, azon a péntekről szombatra eső éjszakán Bajmokon tartózkodott. Autójával elütötte a lányt, majd kiszállt az autóból, és amikor a lány segítséget kért, fojtogatni és ütlegelni kezdte, becibálta az autóba, és a szántóföldekre vitte. Levetkőztette, majd Tijana holtestét elásta egy, Bajmoktól megközelítőleg 10 kilométerre eső területen – osztotta meg az újságírókkal a hátborzongató részleteket Stefanović.

Mint a belügyminiszter elmondta, a férfi később, mintha mi sem történt volna, Surčinban nyugodtan, bármilyen lelkiismeret-furdalás nélkül végezte a hentesüzletben a munkáját.

– Bár a férfi viselkedése nem utalt arra, hogy ő az elkövető, mégis elfogási parancsot adtam ki ellene. Majd mikor elvégezték a poligráfvizsgálatot, amelyen (a szakemberek szerint) a bűncselekménnyel kapcsolatos kérdéseknél a férfi elbukott, bebizonyosodott a gyanúnk. Végül a férfi bevallotta tettét, elmondta mit tett, és elvezetett bennünket oda, ahova a lányt elásta – mondta a belügyminiszter. Hozzátette, hogy azt még nem tudják, hogy a férfi megerőszakolta-e a lányt, várják a boncolás eredményét, az majd további részletekre deríthet fényt. – A gyilkos és Tijana találkozása véletlen műve csupán, nem voltak soha korábban semmilyen kapcsolatban. Nem szeretném védelmembe venni az elkövetőt, de nem hiszem, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a tettét, még most sem mutat azonban semmilyen megbánást. A surčini hentes egy rendkívül nagy termetű férfi, megközelítőleg 190 centiméter magas és több mint 100 kilogramm. Egy ekkora férfi élte ki magát ezen a fiatal lányon – mondta.

Újságírói kérdésre, mely szerint hol tart a nyomozás egy másik, majdnem négy évvel ezelőtt meggyilkolt szabadkai lány, Milica Barašin ügyében, Nebojša Stefanović elmondta, ebben az ügyben még folyik a nyomozás. Több nyomra is bukkantak, de azok ellenőrzését végzik most, hogy bűnvádi feljelentés tudjanak tenni az elkövető ellen. Mint a belügyminiszter kiemelte, minden nyomot le kell ellenőrizniük, hogy az elkövető végül a bírósági eljárás során megkaphassa méltó büntetését.

40 ÉV BÖRTÖN A LEGSÚLYOSABB BÜNTETÉS

Milan Antonijević, a Jugoszláv Emberi Jogi Jogászok Bizottságának (YUKOM) igazgatója tiltakozik azok a megmozdulások és lincshangulat ellen, amelyek Tijana Jurić meggyilkolásának hírére indultak el a közösségi oldalakon és egyes médiumok internetes felületein.

Nebojša Stefanović belügyminiszter Tijana Jurić esetének nyilvánosságra hozásakor sajnálatát fejezte ki, hogy megszüntették Szerbiában a halálbüntetést, így az olyan a szörnyetegek, ahogy a miniszter fogalmazott, mint a 15 éves lány gyilkosa, nem kapják meg kegyetlen tettükért méltó büntetésüket. A sajtótájékoztató után, amelyet több csatorna is élőben közvetített, a legnépszerűbb közösségi oldalon több csoportot is nyitottak „Halálbüntetést Tijana Jurić gyilkosának” elnevezéssel, ehhez csupán néhány óra alatt több tízezren csatlakoztak. Az egyik ilyen csoporthoz kora estig több mint 92 ezren csatlakoztak.

Milan Antonijević az egyik napilapnak adott nyilatkozatában kiemeli, érthető az emberek reakciója, de óvatosan kell bánni a kijelentésekkel, megengedhetetlen a lincshangulat, illetve a leszámolás melletti kampány. Mint mondta, ebben a pillanatban a legfontosabb, hogy Tijana gyilkosának ügyében gyorsan hozzanak ítéletet, és az a tett elkövetésével összhangban legyen.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter is csak annyit fűzött hozzá, hogy Szerbiában jelenleg – a halálbüntetés eltörlése ellenére is – kellően szigorúak a büntetések. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa területén csak Fehéroroszországban érvényes még ez a büntetés.

Szerbia területén 1804 és 2002 között volt kiróható a halálbüntetés. Az utolsó kivégzésre 1992-ben volt, de utoljára 2001-ben rótták ki ezt a fajta büntetést, majd 2002. február 26-ától törvényes határozattal eltörölték. Ma a kegyetlenségből elkövetett gyilkosság esetén a legsúlyosabb kiróható büntetés 40 év börtönbüntetés.