2024. április 26., péntek

Főzőverseny Martonoson

Mozgalmas hétvégéjük volt a martonosiaknak, hiszen pénteken este a Tanyaszínház vendégeskedett az észak-bácskai faluban, másnap pedig ugyanott, a helyi közösség épülete mögötti téren nagyszabású halászléfőző versenyt tartottak kirakodóvásárral és művelődési műsorral. Az idei immár a tizenharmadik főzőverseny, s egyúttal nemcsak a környékbeli csapatok neveztek be, hanem a falu testvértelepüléseiről is érkeztek vendégek.

Pillanatkép a főzőversenyről vihar után (Fotó: Puskás Károly)

Pillanatkép a főzőversenyről vihar után (Fotó: Puskás Károly)

A művelődési műsor kora délután kezdődött, ahol többek között fellépett a Martonosi Testvériség Művelődési Társulat, az Algyői Hagyományőrző Együttes Asszonykórusa, az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar, az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjas Klub Asszonykórusa, a Zsibongó Néptáncegyüttes, a Móra Ferenc Népszínház szabadtéri jelenettel, a Parlandó Énekegyüttes, mazsorettek és tamburazenekar.

A testvértelepülések mellett egy önkormányzati küldöttséggel és egy főzőcsapattal képviseltette magát Martfű is. Kiss Edit martfűi polgármester elmondta, hogy a látogatás célja a kapcsolatépítés, ugyanis augusztus közepén a martonosiakat fogják viszont vendégül látni, ahol majd aláírják a testvérvárosi megállapodást. A martfűi főzőcsapattal eljött Bagi Erzsébet, aki Magyarországon háromszor nyert nemzetközi gulyásfőző versenyt, így örökös gulyáskirálynői címet birtokol. S a gulyáskirálynő elmondása szerint halászléfőzésben még nem versenyzett.

A főzőversenyre a halakat 15 órakor osztották ki, az előkészítés közben a martonosi Császár Veronika elárulta, hogy ő kifilézi a halat, mivel a család így szereti, a halászlét pedig mivel mással fűszerezné, ha nem martonosi, kőmalomban őrölt paprikával. A verseny szervezője, a martonosi Ponty Sporthorgász Egyesület elnöke, Guti János és a zsűri egyik tagja, a csókai Gasztro Egyesület elnöke, Borsos Kálmán is azt vallják, mindössze öt dolog kell a halászléhez.

– Hal, víz, só, paprika és hagyma. Esetleg a színe miatt lehet hozzá tenni egy pici zsírt vagy olajat. Ennek ellenére el lehet rontani a halászlét is, sőt két egyforma halászlét nem is lehet főzni – mondja Guti János.

A versenyre több mint 30 csapat nevezett be, ám a 16 órai tűzgyújtás után a semmiből viharfelhők jelentek meg az égen, és a viharos erejű szél, szakadó eső és jég elverte a délutánt. A vihar nem tartott soká, ám a lezúduló eső mennyisége elég volt arra, hogy a további programnak véget vessen, a beígért esti Groovehouse-koncert is elmaradt. A főzőversenyt sikerült lebonyolítani, a zsűri kegyeiért végül 11 csapat versengett. A legjobb halászlét a zsűri szerint a martfűi gulyáskirálynő főzte.