2024. április 26., péntek

Ebola így még nem tombolt

Pánik talán még nincs, de az ijedtség óriási Afrikában, mivel a kontinens nyugati részén sokasodnak az Ebola-járvány áldozatai. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi ragály az eddigi legsúlyosabb és legnagyobb, amióta 1976-ban először megjelent.

A kór az idén Guineában ütötte fel a fejét (februárban), később megjelent Libériában és Sierra Leonéban is. A 160 millió lakosú Nigériába, Afrika legnépesebb országába, nemrég vitte be az Ebola-vírust egy utas, aki időközben elhunyt.

Elsősorban a három leginkább érintett országban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban nagy a nyugtalanság. A nigériai fertőzés miatt azonban egyre nagyobb aggodalommal követik az eseményeket világszerte. Több kormány is felszólította már állampolgárait, hogy kerüljék el az érintett afrikai országokat. A veszélyt jelzi, hogy az EU a minap további kétmillió euróval növelte az Ebola-járvány megfékezésére és a veszélyeztetettek egészségügyi ellátásának javítására korábban jóváhagyott 1,9 millió euró támogatást.

A kór áldozata lett Sierra Leone talán legismertebb szakorvosa, Sheikh Humarr Khan is. Ő régóta harcolt az Ebola ellen, több mint száz pácienst kezelt, de a napokban a betegség őt is megölte. Nem sokkal korábban hunyt el libériai orvos kollégája, Samuel Brisbane, aki az Ebola legismertebb szakértője volt hazájában. Így Brisbane lett az első orvos áldozata a Nyugat-Afrikában pusztító idei járványnak, amely két amerikai segélymunkást is megfertőzött Libériában.

Az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) úgy tudja, hogy a jelenlegi járvány kezdete és július vége között összesen mintegy 1323 fertőzést észleltek, és legalább 729-en meghaltak a betegségben. Globális járványtól nem félnek a szakemberek, ám azt reális veszélynek tartják, hogy a betegség tovább terjed Afrikában.

Az érintett országok szigorú óvintézkedésekkel igyekeznek megakadályozni a fertőzés terjedését. Libéria és Sierra Leone a héten egészségügyi vészhelyzetet hirdetett; ennek részeként karanténba helyezték a legveszélyeztetettebb területeiket. Libéria betiltotta a tömegrendezvényeket, és lezárta határátkelői többségét is, csak a legfontosabbakat működteti, szigorú egészségügyi ellenőrzés mellett.

A Kongó mellékfolyójáról elnevezett, erősen fertőző Ebola-vírus ellen nincs orvosság, se hatékony gyógymód. A kórokozó a fertőzött személy vérével, vagy egyéb testnedvekkel való közvetlen érintkezés útján terjed.

A lázzal, fejfájással, hasmenéssel, hányással, valamint belső és külső vérzéssel járó betegség főként Afrikában fordul elő (a kontinensen már legalább tucatnyi Ebola-járványt jegyeztek föl), mégis a világ egyik legrettegettebb betegsége. Halálozási aránya hatvan és kilencven százalék közötti.