2024. április 26., péntek

Kenyérünnep Törökfaluban

Főzőverseny, fogatos fölvonulás, játékok és eső

A délelőtti eső miatt késve kezdődött vasárnap a törökfalui kenyérszentelő ünnepség, s este újabb égi áldás érkezett, ami a Százszorszép egyesület székházába kényszerítette a művelődési műsor résztvevőit. A két eső közötti ragyogó napsütésben azonban bőven volt idő a szabadban a rendezvények megtekintésére és szórakozásra.

Az új kenyeret az esti szentmisén a falu plébánosa, Kormányos Zoltán szentelte meg, a rendezvények azonban már kora délután megkezdődtek. Először a kakaspörköltfőző verseny tizenkilenc résztvevője látott munkához. Többen neveztek be az előző napokban, de többeket elriasztott a bizonytalan időjárás.

Az eredményhirdetéskor némi meglepetésre az derült ki, hogy a fia „lefőzte” az apját: Apró Ádám pörköltjét jutalmazta ugyanis legtöbb ponttal a zsűri, az apa, Apró Miklós kakaspörköltje pedig harmadik helyet érdemelt ki, míg a tornyosi Burány Richárd a második helyet szerezte meg.

Első alkalommal hirdettek pálinkaversenyt is az ünnep alkalmából, kizárólag barackpálinkákat értékeltek. A bizottság legkiválóbbnak az adai Gyarmat Matild (hivatásos pálinkafőző) nedűjét értékelte, majd a kevi Eke Zoltán következett, a harmadik díjat pedig Berta Endre pálinkájának ítélte oda a bizottság.

Játékos versenyeken szintén részt vehettek fiatalok és idősek egyaránt, vagy éppen fiákerre ülhettek a kenyérszentelést megelőző fogatos felvonuláson.

A művelődési műsort – helyi és környékbeli fellépőkkel – este nyolc órára jelentették be a szervezők, a nem mindennapi eső miatt azonban negyedóra elteltével félbeszakadt a program, ám valamivel később a művelődési egyesület épületében folytatódott, a vigassággal együtt egészen hajnalig.

Az ünnepséget a helybeli Százszorszép Művelődési Egyesület, a helyi közösség és a Junitisz Ifjúsági Szervezet rendezte meg a Magyar Nemzeti Tanács és az adai önkormányzat támogatásával.