2024. április 26., péntek

Szerbiai városok az Utcaképen

Csütörtöktől három szerbiai városban indulhatunk virtuális sétára

Belgrád, Újvidék és Niš utcái is megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatásban. A Google Inc. IT óriásvállalat még július 10-én mutatta be hivatalosan a szolgáltatásukat Szerbiában, de csak csütörtöktől sétálhatunk virtuálisan a fent említett három városban. Az óriásvállalat továbbá bejelentette, négy hónapon belül 70 szerbiai várost térképeznek fel majd a különleges fényképezőgépeikkel felszerelt járműveikkel.

Az Utcakép szolgáltatás a világ 50 országában és több mint 3000 városában népszerű szolgáltatás. A szolgáltatás 2007-ben indult útjára, segítségével a felhasználók virtuális körútra indulhatnak egy adott településen, vagy akár megnézhetik, hogy néz ki az általuk kiszemelt étterem. A Google vállalat még tavaly júliusban kérvényezte, hogy Szerbiában is megkezdhesse az Utcakép szolgáltatást. Az első ilyen autót októberben vették észre Belgrádban.

A Google autók útvonala több, ember által nem irányítható tényezőtől is függ, mint például a forgalom vagy az időjárás. A cég előre jelzi, hogy az autók milyen útvonalakat fognak bejárni, ezek listáját a http://www.google.rs/maps/about/behind-the-scenes/streetview/ oldalon lehet megtekinteni. Aki használni szeretné a szolgáltatást, annak csupán annyit kell tennie, hogy a Google Térképen megkeresi a kiszemelt várost, a ráközelít a megtekinteni kívánt városrészre, majd a jobb alsó sarokban lévő sárga emberkét áthúzza a térképre, és ráejti a kiszemelt utcára.

A hivatalos bemutatón Győri Lukrécia, az idegenforgalmi, kereskedelmi és kommunikációs minisztérium államtitkára kijelentette, hogy az utcakép projektum nagyon fontos az idegenforgalom számára.

– Már csak azért is fontos, hogy a szerbiai városok fent legyenek az Utcakép szolgáltatáson, mert manapság mindenki tudja, hogy aki nincs fent az interneten, az gyakorlatilag olyan, mintha nem is létezne – mondta az államtitkár.

Andreja Mladenović, Belgrád polgármester-helyettese kiemelte, hogy a fővárosnak technológiailag is fejlődnie kell, és az Utcakép szolgáltatás a legjobb módja annak, hogy a világ minden részéről turistákat csalogassanak a városba, valamit, hogy Belgrádról a világ az eddiginél szebb képet alkothasson.

A Google leírása szerint az Utcakép közutakon készült képeket tartalmaz, és ezek semmiben sem különböznek attól, amit valaki vezetés vagy sétálás közben lát. A képek csak azt mutatják, amit a járműveik „láttak” azon a napon, amikor a hely mellett elhaladtak. Ezután legalább néhány hónapba telik, amíg az összegyűjtött képeket feldolgozzák, és azok megjelennek az interneten, a Google Térkép Utcakép nézet szolgáltatásban. Ez azt jelenti, hogy az Utcaképen látott képek néhány hónappal vagy akár néhány évvel is korábban készülhettek.

A Google Térkép csapata számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy megvédje az emberek személyes adatait és névtelenségét, amikor elkészíti az Utcakép szolgáltatásban használt képeket, így például kitakarja az arcokat és a rendszámtáblákat. Kiemelik, hogy amennyiben olyan képet lát valaki, amelyet ilyenfajta védelemmel kellene ellátni, jelezze a szolgáltatásnak. Arról is tájékoztatják a felhasználókat, hogy könnyen elérhető eszközökön keresztül további elhomályosítást kérhetnek bármely olyan kép esetében, amely a felhasználót, családját, ismerőseit, autóját vagy otthonát ábrázolja. Az arcok és rendszámtáblák automatikus elhomályosításán túl elhomályosítják a teljes autót, házat vagy személyt, ha egy felhasználó további elhomályosítást kér. A felhasználók olyan képek eltávolítását is kérhetik, amelyek nem megfelelő tartalmat, meztelenséget vagy erőszakot ábrázolnak.