2024. április 26., péntek

Európa leggyengébben fizető országa

A minimálbér Szerbiában nemcsak az uniós országok, hanem a világ rendezett országai között is szinte a legalacsonyabb

Szerbiában az adók és járulékok nélkül kifizetett minimális és törvénnyel szavatolt órabér marad 115 dinár, és ez az összeg lesz érvényben egészen decemberig – döntött pénteken a szerb kormány.

Az országban immár több mint két éve nem növelték a minimálbért, vagyis a legalacsonyabb kifizethető nettó órabér 115 dinár. Szerbiában legutóbb 2012. április 1-jén növelték 102 dinárról 115 dinárra az órabért. Ha egy munkás egy óra munkáért 115 dinárt kap, akkor havonta 176 munkaóráért kb. 20 ezer dinár jár, vagyis az átlagos nettókeresetnek hozzávetőleg a fele.
A minimálbér szintjének meghatározása a köztársasági szociális-gazdasági tanács hatáskörébe tartozik, de tekintettel a testület munkájának zárolására, ezt a feladatot a szerb kormány vette át. Egyébként a minimálbér magasságát a szociális-gazdasági tanács keretében működő szakszervezetek, a munkáltatók és maga a szerb kormány képviselői döntik el.

A minimálbér Szerbiában nemcsak az európai uniós országok, hanem a világ rendezett országai között is majdnem a legalacsonyabb. Európai viszonylatban az ország közel áll Bulgáriához, ahol 1,04 euró (117 dinár) a minimálbér. Romániában 1,14 euró, Brazíliában 1,15 euró, Litvániában 1,76 euró, Lettországban 1,93 euró, Csehországban 1,95 euró a minimálbér. Ausztráliában (11,88 euró) és Luxemburgban (11,1 euró) legmagasabb az államilag szavatolt minimálbér.
A németországi parlament alsóháza e hónap elején megszavazta az egységes, államilag garantált minimálbér (8,5 euró) bevezetését. A 2015. január 1-jén hatályba lépő törvény szerint egyhavi minimálbér 1496 euró lesz. Tavaly az első negyedévben Németországban az egyhavi bruttó átlagkereset 3398 eurót tett ki, tehát a minimálbér az átlagkeresetnek kevesebb mint a fele lesz.
Svédországban, Finnországban és Dániában nincs államilag meghatározott minimálbér. Az Amerikai Egyesült Államokban a közelmúltban növelték 10,1 dollárra az államilag szavatolt minimálbért.
Szerbiában a szakszervezetek azt állítják, hogy a minimálbér túl alacsony, a munkaadók szerint viszont az átlagkeresethez viszonyítva így is megengedhetetlenül magas. A kormány osztja a munkaadók véleményét. A pénzügyminisztérium a szerb kormány nevében – amely a legnagyobb munkaadó az országban – elutasította, hogy a minimálbért 130 dinárra növeljék. A szociális-gazdasági tanács szakszervezeti képviselői azt követelik, hogy a minimálbér meghatározásakor vegyék figyelembe a fogyasztói árakat, az átlagkeresetek magasságát, a minimális fogyasztói kosár értékét és a dinár árfolyamát.