2024. április 26., péntek
VÍZILABDA-EB - BUDAPEST

Savić: A miniszter nagyon hiányzik

Dejan Savić, a szerbiai férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Budapesten zajló Európa-bajnokság szerda esti negyeddöntője előtt azt nyilatkozta a Tanjugnak, hogy a görögöknek kiváló együttesük van. A szövetségi kapitány szerint kiválasztottjainak a 20.30-kor kezdődő mérkőzésen ugyanolyan jól kell játszaniuk, mint a csoport utolsó mérkőzésén, amikor 8:6-ra nyertek Spanyolország ellen.

A görögök jól játszanak, s nem véletlenül mondtam, hogy ők lehetnek a kontinensbajnokság meglepetéscsapata. Fegyelmezettek is, úgyhogy a győzelemhez egy olyan hozzáállás kell, mint amilyen a spanyolok ellen volt. Akkor nem volt szabad hibáznunk, mert ha ez megtörtént volna, akkor biztos vagyok benne, hogy egyesek kihasználták volna arra, hogy Szerbiában a vízilabdasportot lebecsüljék. Azonban az igazsághoz tartozik, hogy az utóbbi 15 évben a tönk szélére sodródtunk, s csak a válogatott eredményei tartanak bennünket életben – mondta Savić, aki hozzátette, a spanyolok ellen már jól védekezett a csapat, s még az emberelőnyös helyzeteket kell jobban értékesítenie.

Azt fogom kérni a játékosoktól, hogy ugyanolyan elszántan menjenek bele a negyeddöntős mérkőzésbe, mint tették azt a spanyolok ellen. A negyeddöntőben elszenvedett vereség mindent romba dönthet, ezután nincs javítási lehetőség. A riói olimpiára készülünk, s ez az első állomás, amelyen a cél, hogy a négy között legyünk – nyilatkozta Savić, aki külön kitért arra, mennyire hiányzik a szerb válogatottnak Vanja Udovičić, aki jelenleg Szerbiában a sport- és ifjúságügyi miniszter.

Ő egy vezér volt. Most ilyenünk nincs, de valamennyi játékosom, tudja mi a dolga a döntő pillanatokban. Az újságírók Prlainović góljait hiányolják, amit én furcsállok, mivel ő rengeteget dolgozik a védelemben. Nem a számokon és a statisztikán keresztül nézem a játékosokat. Nincs született gólvágónk, olyan eddig csak egy volt, Aleksandar Šapić személyében.

Filip Filipović szerint a görögök elleni mérkőzés annyira fontos, mintha döntőben lenne a válogatott:

Tudjuk mi a dolgunk, mi az, amivel megörvendeztethetjük a szurkolóinkat. Mérkőzésről mérkőzésre jobb a formánk, jobban játszunk, elkapjuk a fonalat. Nem szeretnék annak a válogatottnak a helyében lenni, amelynek az ellenfele Szerbia lesz.

Szerbia és Görögország eddig 15-ször találkoztak, s a 12 szerb győzelem mellett egy döntetlen és két görög siker a mérleg.