2024. április 26., péntek
UKRÁN VÁLSÁG

Hadba hí a haza

Részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet hagyott jóvá az ukrán parlament – Verekedéssé fajult a vita – Feloszlatják a kommunista frakciót

Az ukrán parlament jóváhagyta az újabb részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet. A határozat indoklása szerint a részleges mozgósításról hozott döntésre „a katonák és békés lakosok halálát okozó terrorizmus kelet-ukrajnai terjedése” miatt van szükség, továbbá azért, mert Oroszország jelentős csapatokat csoportosít Ukrajna határaihoz, ami „külső támadás veszélyét jelenti, és fenyegeti az ukrán állam függetlenségét”.

Egy Donyeck közelében kilőtt ukrán tank. Donyeck továbbra is a szakadárok „fővárosának” számít, és szívósan ellenáll a hadsereg támadásainak. (Fotó: Beta/AP)

Egy Donyeck közelében kilőtt ukrán tank. Donyeck továbbra is a szakadárok „fővárosának” számít, és szívósan ellenáll a hadsereg támadásainak. (Fotó: Beta/AP)

A mozgósítást a határozat életbelépése után, 45 napos időszakban hajtják végre. A parlament törvénymódosítása értelmében megváltoztatták a tartalékos tisztek maximális hadkötelezettségi életkorát az eddigi 50 évről az altiszteknél 60, a főtiszteknél 65 évre.

Vita közben ismét verekedés tört ki a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított volt államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártja és a jelenleg kormányon levő, nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselői között. Mikola Levcsenko, a Régiók Pártjának képviselője felszólalásában kijelentette, hogy kudarcba fulladt Petro Porosenko elnök kelet-ukrajnai béketerve. Olekszandr Turcsinov házelnök megvonta tőle a szót, ez dulakodást váltott ki a honatya frakciótársai és a „szvobodás” képviselők között. Ezután a házelnök megszavaztatta, hogy távolítsák el Levcsenkót az ülésteremből.

A parlament keddi ülésén a maláj repülőgép lezuhanásával összefüggésben nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy nyilvánítsa terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok „népköztársaságait”, valamint nyújtson segítséget – beleértve a haditechnológiait is – Ukrajnának a terrorizmus elleni küzdelemben.

A képviselők törvénymódosítást is elfogadtak, amely lehetővé teszi a kommunista párt képviselőcsoportjának feloszlatását. Az indítványt ötödik nekifutásra szavazta meg a 450 fős törvényhozás 230 képviselőjének támogatásával. A módosítás értelmében a házelnök bejelentheti egy frakció feloszlását, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimális létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglevő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozásban a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció, amelyből mostanáig több képviselő kilépett. Turcsinov közölte, hogy miután az államfő aláírta a törvényt, bejelenti a kommunista frakció feloszlását.

FELSZABADÍTOTTÁK SZEVERODONYECKET

A „terrorellenes műveletben” részt vevő ukrán erők felszabadították a több mint százezer lakosú Szeverodonyeck városát Luhanszk megyében – közölte kedden Twitter-oldalán Arszen Avakov belügyminiszter. Anatolij Naumenko, a Luhanszk megyei belügyi részleg vezetője arról tájékoztatott, hogy visszafoglalták a városi tanács, a rendőrség, a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes részleg helyi vezetésének, valamint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) épületeit. A művelet közben két civil holttestére bukkantak, és négy foglyot szabadítottak ki.