2024. április 26., péntek

A rendezett, családbarát Topolyáért

A Topolya községi képviselő-testület 19. üléséről – Középpontban a Vénusz és a népesedési cselekvési terv – Határozat született a 2014. évi Pro Urbe díj odaítéléséről

Csütörtökön a topolyai községi képviselő-testület nagytermében, Fazekas Róbert elnökletével, 38 képviselő jelenlétében, zavartalanul folyt a Topolya községi képviselő-testület tizenkilencedik ülése. Ha rendkívüli körülmények nem követelik meg, a július 17-ei ülés után októberben hívják össze ismét a testületet. 2014 szeptemberében díszülés zajlik majd. Az utóbbin kerül átadásra a 2014. évi Pro Urbe díj, amelynek odaítéléséről is a csütörtöki ülésen fogadtak el határozati javaslatot.

Ennek értelmében az idei évben a kitüntetettek, a Pro Urbe díj várományosai Kocsis Antal helytörténész, Jelena Simović angoltanár és a Topolya Községi Tűzoltószövetség. A korábban javasolt huszonöt napirendi pont helyett a testület a csütörtöki ülésen huszonhat napirendi pont esetében határozott. Az ülés ügymenetébe utólag került az ötödik napirendi pontként tárgyalt, majd szavazattöbbséggel meg is hozott határozat, amely a Topolya község köztulajdonát képező Vénusz Szabadidő- és Sportközpont, vendéglátó-ipari létesítmény bontására vonatkozott. E határozat végrehajtásához szükséges összeget a Topolya községi költségvetésből, annak újraelosztását követően elő is irányozták, biztosították.

– A bontásról szóló terv elfogadása az alapja annak, hogy a közbeszerzési eljárás ilyen vonatkozásban megindulhasson. Mivel a Vénusz egykoron döntő többségében helyi járulékból épült, nyilvánvalóan e határozat meghozatala okán sokan felszisszennek. A reális helyzet azonban az, hogy mivel a szóban forgó létesítmény használhatatlanná vált, csúfítja a városképet is, lépni kell, hogy idővel rendezett városkép alakulhasson ki. A rendezett kép eléréséig azonban fájdalmas, továbbá jóleső érzéseket is kiváltó lépések megtételéhez kell folyamodnunk. A többi között az is az előbbre jutást szolgálja, hogy a városnapi rendezvénysorozat idejére a Felvonulási tér elkészül. Bízom abban, hogy még az idei évben sikerül a csődből kivásárolnunk a hotelt – nyilatkozta lapunknak az ülés után Fazekas Róbert, a Topolya községi képviselő-testület elnöke.

A 19. ülésen határozat született Topolya község 2014 és 2017 közötti népesedési cselekvési tervének meghozataláról, amely népesedés-politikai akcióterv kidolgozása polgármesteri kezdeményezésre történt meg. Alapjául a Topolya községben uralkodó demográfiai helyzet, valamint a társadalmi gyermekellátásban, egészségügyben, szociális védelemben, nevelésben és oktatásban uralkodó állapot szolgált. Az ülés napirendi pontjai között szerepeltek továbbá végzésjavaslatok a 2014-es, 2015-ös és 2016-os évi aratási munkálatokat és az aratás idején esedékes tűzvédelmi teendőket egyeztető községbeli törzskar megalakításáról, a Topolya község területén lévő általános és középiskolák, valamint az Alapfokú Zeneiskola iskolaszéki tagságának felmentéséről és kinevezéséről, több intézmény, létesítmény esetében igazgatóbizottsági és ellenőrző bizottsági tagok felmentéséről, újak kinevezéséről. Minden esetben szavazattöbbséggel a testület meg is hozta a vonatkozó végzéseket. Ez vonatkozott a többi között a 24. napirendi pontra is, amely a községi képviselő- testület titkárának felmentéséről szólt. Az ülésen a testület felmentette Čevarušić Ibolya okleveles jogászt a testület titkári megbízatásából 2014. augusztus 31-ei hatállyal, a munkaviszonyból eredő nyugdíjra való jog megvalósításával szembeni feltételek kielégítettsége miatt. Mint arra az elnök, Fazekas Róbert felhívta a figyelmet: szeptember 1-jéig Čevarušić Ibolya marad a képviselő-testület titkára, szeptember 3-ától pedig megbízott, vagyis hivatalba helyezett titkárként alkalmazzák a következő munkaülésig, illetve addig, amíg a képviselő-testület ebből a funkciójából nem menti őt fel.