2024. április 26., péntek

Az önállóság a trauma kiheverésének első állomása

Pályázat a családon belüli erőszak áldozatainak segítésére

A régióban egyedülálló programmal igyekszünk kedvező életfeltételeket teremteni a családi erőszakok áldozatainak – jegyezte meg Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenlőségi titkár a tegnap bemutatott új projektumról, amelyet a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkársággal közösen indítottak el. A pályázati tervezet célja a családon belüli erőszak áldozatainak gazdasági és társadalmi felzárkóztatása.

Vasin a sajtóhoz intézett nyilatkozatában röviden ismertette az új tervezetet.

– Többéves ténykedés eredménye az, amit ma bemutatunk a nyilvánosságnak. Teljesen új projektum, amelynek értelmében az áldozatul esett, a védett házakból kikerült nőknek nyújtanánk segítséget a gazdasági és társadalmi felzárkóztatásra, vagyis egy önálló egzisztencia megteremtésére. Mindezt úgy, hogy a programban részt vevő munkaadóknak a titkárság kifizeti az áldozatok egyévi bruttó bérét. Persze a vállalatok egyik alapkövetelménye, hogy munkába állítsák az illetékeseket. Ez pozitív lépés annak érdekében, hogy az áldozatul esett nők teljesen új, önálló életet kezdjenek, és abba az irányba is, hogy ne térjenek vissza az élettársukhoz vagy a férjükhöz, amit országos szinten az áldozatok csaknem egyharmada megtesz, így nagy az esélye annak, hogy folytatódjon közöttük a már fennálló viszály  – fejtette ki a tartományi gazdasági titkár.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire lehet egy ilyen komoly és összetett program sikeres, Vasin kifejtette, hogy valóban komplex tervről van szó, viszont rámutatott arra, hogy amikor titkárságuk felvette a harcot a családon belüli erőszakkal, akkor még a társadalom számára távoli volt ez a fogalom, ma pedig a tartomány a jelenség törlésének fő szorgalmazói közé tartozik. Megjegyezte, hogy már néhány munkaadó jelezte a szándékát a programba való részvételre.

Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkár megjegyezte, hogy az anyagi segítség kulcsfontosságú az áldozatok felzárkóztatásában, de nem az egyetlen tényező, amelyre oda kell figyelni.

– Csupán pénztámogatással nem teremthetünk megfelelő körülményeket az érintettek számára. Pszichológusok, szociológusok, egészségügyi szakemberek bevonása is szükséges, hogy az áldozatok teljesen kiheverjék a traumát, és hogy újra teljes életet élhessenek. Maguknak a bűnt elkövetőknek is segítséget kellene nyújtani, hiszen sok esetben egy egészségtelen mentális állapot mellékterméke a családtagok felé irányuló agresszió – mutatott rá Kopitović.

Egyébként a tartomány egyik idevágó projektumának keetében napvilágot látott tanulmány eredményei arról tanúskodnak, hogy a kérdezett nők fele esett már áldozatul a családon belüli erőszak valamelyik formájának. A kérdezettek felén (49,8 százalék) alkalmazott lelki terrort az élettársuk, férjük. A kérdezettek csaknem egyharmadát (27,3 százalék) fenyegették meg családtagjai, fizikai erőszaknak 34 százalékuk, szexuális erőszaknak 9 százalékuk volt kitéve, míg 18,6 százalékukat elüldözte közös otthonukból a férjük, élettársuk.

A program pályázat formájában ma tekinthető meg a Dnevnik napilapban, illetve az illetékes titkárságok weboldalain, valamint a tartományi kormány internetes felületein.