2024. április 26., péntek
HÁGAI BÍRÓSÁG–SREBRENICA:

Hollandia felelős több mint háromszáz muzulmán haláláért

A holland kormányt is polgári jogi felelősség terheli több mint háromszáz srebrenicai muzulmán férfi és fiú haláláért, de nem tehető felelőssé mind a nyolcezer áldozatért – döntött szerdán nem jogerős ítéletében egy hágai bíróság.

Larissa Elwin elnöklő bíró az ítélet indoklásában felhívta a figyelmet arra, hogy a több mint 300 áldozatot 1995. július 13-án a Dutchbat holland békefenntartó zászlóalj potočari bázisáról hurcolták el a boszniai szerb katonák. A békefenntartóknak nem kellett volna hagyniuk, hogy elvigyék őket, számolniuk kellett volna azzal, hogy népirtás áldozataivá válhatnak. Elwin szerint a Dutchbat törvénytelenül járt el, együttműködött a szerb katonákkal, akik elhurcolták a bázisról az áldozatokat.

Ha jogerőssé válik az ítélet, a bíróság várhatóan megállapítja, hogy a holland államnak mekkora kártérítést kell fizetnie a felpereseknek, de erre valószínűleg még egy-két évet kell várni.

A holland államot a Srebrenica mellett és Žepában kivégzett áldozatok édesanyjait tömörítő szervezet perelte be a nyolcezer srebrenicai áldozat haláláért kérve elégtételt. Semir Guzin, a szervezetet képviselő ügyvédcsoport egyik jogásza az ítélethirdetés után azt mondta; a bíróság csak részben adott igazat a vád képviselőinek. „Folytatjuk a harcot, panaszt emelünk az ítéletben szereplő megállapítások egy része ellen” – közölte, hozzátéve: nem az a fontos, hogy hány áldozat esetében született elmarasztaló ítélet, hanem az, hogy polgári jogi értelemben megállapították Hollandia felelősségét.