2024. április 26., péntek

Hullámverés a parlamentben

A Szerbiai Képviselőház szerdán a szerbiai árvíz következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslatot, valamint a kormány árvízről szóló jelentését vitatta meg. A vita végül annyira heves lett, hogy Maja Gojković házelnök egyórás szünetet rendelt el. A kedélyeket leginkább Šabac védelmének a kérdése korbácsolta fel.

Dušan Petrović, az Együtt Szerbiáért elnöke azt állította, hogy Šabac polgármesterét és a szerb miniszterelnököt különbözőképpen tájékoztatták a várost fenyegető árhullámról. Petrović szerint semmi szükség nem lett volna Šabacra vezényelni a rendőrséget és a katonaságot, illetve a tábornokaikat, mivel a helyi illetékesek urai voltak a helyzetnek. Zorana Mihajlović kormányalelnök cáfolta Petrović állítását, és kifejtette, hogy Šabacot azért nem öntötte el a Száva, mert a kormány és válságstábja időben reagáltak.

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője azzal kapcsolatban fejezte ki értetlenségét, hogy Šabacon a miniszterelnök szóbeli döntése alapján neveztek ki új vezetőt a helyi válságstáb élére. A Belgrádból Šabacra vezényelt önkéntesekről pedig senki nem viselt gondot, így azok nem tudták, mit kellene tenniük, fűzte hozzá Stefanović.

Ekkor kért szót Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt képviselője, aki „sárga dáhiknak” nevezte a demokratákat és kifejtette: a 2010-es kraljevói földrengés következményeinek elhárítására előirányzott pénzzel a DP idejében hatalmas visszaélések történtek. Marko Đurišić, aki jelenleg az Új Demokrata Párt színeiben politizál, válaszolni kívánt a vádakra, ám Gojković megvonta tőle a szót és ekkor rendelte el az egyórás szünetet.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke erre a következőképpen reagált: „Az urak az SZHP-ből egy ideig háttérben tudták tartani radikális múltjukat. Azonban kiléphetnek Önök a radikálisok közül, ám a radikális eszme Önökből soha.”