2024. április 26., péntek
IKARBUS

Mégis lesz szerb Mercedes?

Úgy tűnik, a következő hetekben végre aláírják az üzleti-technikai szerződést a belgrádi Ikarbus autóbusz-szerelő és a németországi Mercedes cégóriás képviselői között, és hivatalosan is megkezdődhet Szerbiában a Mercedes emblémával ellátott buszok összeszerelése, majd árusítása.
– A szerződés formális jellegű, hiszen az Ikarbus már megkapta a Mercedestől az összeszerelési engedélyt – jelentette ki Aleksandar Vićentić, az Ikarbus igazgatója.

– A Mercedes által végzett számos teszt és ellenőrzés, valamint a prototípus legyártása után már megkaptuk a gyártási engedélyt. A Belgrádban legyártott IK 112 LE prototípus tesztelése ezen a héten befejeződik, a jövő héten pedig már az egyik hazai neves utasszállító céggel aláírjuk az első eladási szerződést – nyilatkozta Vićentić. Az üzlet részleteire nem tért ki, azt viszont elárulta, hogy egyidejűleg Horvátországba történő eladásokról is tárgyalások folynak.

Az Ikarbus igazgatója szerint, ha a beharangozott üzleti megállapodásokból mégsem lenne semmi és elmaradnának a vásárlók, akkor az kedvezőtlenül hat majd a Mercedesszel folytatott együttműködésre, de a kárt a szerbiai gazdaság is megsínyli.
Idén márciusban Aleksandar Vučić akkori kormányfőhelyettes helyezte föl jelképesen a Mercedes emblémát az első autóbuszra, amely a zimonyi Ikarbus és a német gyáróriás együttműködésével készült. Vučić akkor elmondta, hogy az Ikarbusban gyártott autóbusz iránt a környező országokban már komoly érdeklődés mutatkozik.

Az IK 112 LE prototípusban 35 ülőhely van és 100 utas szállítására alkalmas, az Euro 5 környezetbarát motorral rendelkező autóbusz ára 130 ezer euró körül mozog.