2024. április 26., péntek

Lemondott Lazar Krstić

A szakemberek szerint elkerülhetetlenek a reformok – A kormányfő és a pénzügyminiszter nem értett egyet a reformok dinamikáját illetőleg

Lazar Krstić szombaton bejelentette, lemond a szerbiai kormány pénzügyminiszteri tisztségéről. Mint mondta, döntését az Aleksandar Vučić miniszterelnökkel történt egyeztetés után hozta meg, hozzátéve: szerinte a pénzügyminiszternek és a miniszterelnöknek azonos véleményen kell lennie a reformok módját és idejét illetően. Krstić kijelentette, a szerbiai viszonyok között szinte lehetetlenért szállt síkra, egyebek mellett a nyugdíjak, a fizetések és a villanyáram árának csökkentését ajánlotta.

– Egy olyan nehéz programot akartam megvalósítani, amely elképzelhetetlen a jelenlegi állapotok között: a nyugdíjak legalább 20 százalékos csökkentését, a közszférában a bérek 15 százalékos csökkentését, a következő két évben 160 ezer személy elbocsátását, az árvíz után pedig 30 százalékos villanyáram-emelést – mondta Krstić.

Szavai szerint nincs kétsége afelől, hogy a kormányfővel ugyanolyan országot és ugyanazt a megreformált Szerbiát akarják, majd meggyőződésének adott hangot, hogy ezen fog dolgozni a kormány, bármennyire is nehéz legyen.

– A reformok végrehajtásának dinamikája tekintetében mások a meglátásaink. A kormányfőnek vajszíve van, ezért is támogatja ennyire a nép, és nem kételkedem abban, hogy nála jobban senki sem érti meg, mit és hogyan lehet végrehajtani – fogalmazott Krstić.

A kormányfő pedig bejelentette, 8-9 év után a kormány a szombati ülésen fogadott el először reformtörvényeket, és hangsúlyozta, hogy „felelőtlen politikusok” tették tönkre Szerbiát.

– Krstić mindenről őszintén és egyenesen beszélt. Egyetlen dolgot nem tudtam elfogadni, méghozzá az olyan intézkedéseket, mint amilyen a nyugdíjak és a fizetések 25 százalékos csökkentése. Lazar Krstić a lemondása után a különleges tanácsadóm lesz, Kori Udovičkit fogja segíteni – jelentette be Aleksandar Vučić.

Hozzátette, az új pénzügyminiszter megválasztásáig Dušan Vujović gazdasági miniszter látja majd el ezt a tisztséget is, de lehet, ő is marad a pénzügyi tárca élén.

A kormányról szóló törvény értelmében a szerbiai parlament vita nélkül fogadja majd el Lazar Krstić lemondását a pénzügyminiszteri posztról. A törvény szerint a miniszternek a kormányfő irányába kell jeleznie lemondási szándékát, majd ezt a miniszterelnök továbbítja a parlament elnökének. A képviselőház az ezután következő első ülésén vita nélkül tudomásul veszi, hogy a miniszter benyújtotta lemondását, és ezzel meg is szűnik a tárcavezető mandátuma.

DP: SZÍNJÁTÉK AZ EGÉSZ

Az ellenzéki Demokrata Párt szerint a lemondás egy nagy színjáték, amelynek egyetlen célja van, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a kormány közvita nélkül „suttyomban egy katasztrofális munkatörvényt fogadott el”. Közleményük szerint az új törvénynek köszönhetően több tízezer ember veszíti majd el a munkahelyét, a közszférában és a magánszektorban dolgozók pedig kisebb fizetéseket kapnak majd. Kiemelik, Krstić lemondásáról szóló indoklása szégyenteljes, kiváltképp, hogy a polgároknak azt próbálta elmagyarázni, hogy Aleksandar Vučić vajszívének köszönhetik, hogy nem járnak rosszabbul. Közleményükben megjegyzik, hogy a Szerb Haladó Párt két éve folytatja dilettáns színpadi játékát Szerbia polgárainak, és azt követelik, hogy az SZHP hagyja abba a tragikussá vált színjátékot.

A Liberális Demokrata Párt szerint a pénzügyminiszter lemondása bizonyítja, hogy a márciusi előrehozott választások megtartása hiba volt, valamint a válságból és a recesszióból való kilábaláshoz nem elégséges egy párt és egy ember kezébe adni a hatalmat. Véleményük szerint az SZHP-nak nincs ereje megoldani a problémákat, és a Szerbiai Szocialista Párt sem a bizonyult megfelelő szövetségesnek e munkában.

Az SZHP közleményben válaszolt a DP vádaskodására, kiemelve, hogy a DP nyilvánvalóan nem érti meg a pénzügyminiszter lemondását. Mint megjegyezik, az elmúlt két évben a szakemberek éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy semlegesítsék a demokrata „szakemberek” által hátrahagyott „szemetet”. Hozzáteszik, a DP-t csupán a saját népszerűsége érdekelte, nem pedig a polgárok érdeke, és négy év alatt teljesen tönkretették az országot.

A SZAKMA MEGLEPŐDÖTT

A szakmai és a szélesebb nyilvánosságot is meglepetésként érte a pénzügyminiszter szombati lemondása, jelentette ki Radojka Nikolić, a Biznis magazin szerkesztője.

Mint megjegyezte, azzal, hogy a pénzügyminiszter a reformok dinamikáját illetően kialakult nézeteltérés miatt nyújtotta be lemondását, világosan látszik, hogy különbség van a szakértők és a politikusok véleménye között.

– Más a mércéje a szakértőknek, akik a gazdaság számadatainak nyers nyelvét beszélik, és pontos számításokat közölnek, és egészen más az, amit ebből a politikusok elfogadnak – érvelt a szerkesztő.

Szavai szerint a múltban is voltak becslések, számadatok, számítások, ám a politikusok nem voltak hajlandóak elfogadni őket, mert azt a politikai karrierjük bánhatta volna. Hozzátette, hogy a pénzügyminiszter lemondása után a polgároknak egyértelművé vált, hogy a reformokat nem lehet elkerülni.

– A reformok adottak, tehát a fizetések és a nyugdíjak is csökkennek, néhány veszteséges vállalatot be kell zárni, a költségvetésben nincs pénz, eladósodni viszont nem szabad, mert akkor a görög forgatókönyv vár ránk – magyarázta Nikolić.

Megjegyezte, a gazdasági számítások szerint a fizetéseket és a nyugdíjakat csökkenteni, az áram árát pedig növelni kell, elsősorban azért, mert túl sokan dolgoznak a közszférában, ez pedig a jelenlegi bruttó hazai termék mellett tarthatatlan. Érvelése szerint a régióban a szerbiai nyugdíjak a legmagasabbak között vannak, a nyugdíjasok száma azonkívül, hogy gyorsan növekszik, lassan kiegyenlítődik a munkások számával, ezt pedig egyetlen költségvetés sem bírja el.