2024. április 26., péntek

Nem létező óbecsei cég közvetít munkásokat Oroszországba

Néhány nappal ezelőtt címlapon hozták a hazai lapok: óbecsei munkáltató verte át azokat a szerbiai munkásokat, akiket oroszországi építkezésekre toboroztak. Mintegy nyolcvan férfi utazott el az elmúlt három hónapban Moszkvába, ők a beígért hétdolláros órabérből és a húszdolláros heti költségtérítésből egy garast sem láttak, ráadásul embertelen körülmények között dolgoztak és laktak a fővárosközeli építkezésen.

Időközben néhányan, akiknek volt pénzük, hazarepültek, mások vonatra ültek vagy a palánkai Tarkett teherautóin érkeztek vissza Szerbiába. A legtöbben azonban lejárt tartózkodási vízummal, pénz nélkül, éhesen a moszkvai reptéren vagy az orosz fővárosban várnak segítségre.

Sajtóhírek szerint a munkásokat az óbecsei Radik stroj vállalat közvetítette ki Oroszországba, de ilyen nevű céget a cégbejegyzési ügynökség nem tart nyilván, a vállalat állítólagos címe pedig (Munkás u. 83.) nem is létezik Óbecsén. A belgrádi sajtó szerint ez a munkaközvetítő továbbra is működik, és újabb csapatot tervez Oroszországba küldeni.