2024. május 4., szombat
NAGYBECSKEREKI KÖZÉPISKOLÁK

Maradt hely bőven

Az első iratkozási körben a nagybecskereki középiskolák magyar első osztályai közül mindössze az Egészségügyi Szakközépiskola általános nővérképző szakán telt meg minden hely, míg a Gimnáziumban, a Nikola Tesla villamossági három- és négyéves szakán, valamint a Jovan Trajković középiskola szakácsképző osztályában augusztusban is be lehet majd iratkozni.

– Egy év elejei felmérés szerint a Nagybecskerek irányába gravitáló bánáti településeken (Székelykevétől Szajánig) az idén összesen 174 magyar diák kisérettségizett, és ennek a számnak a tükrében próbáltunk kiharcolni minél több magyar első osztályt a továbbtanulók részére. Ebből a szempontból az iskolák partnerként viselkedtek. Az önkormányzat támogatása ellenére a minisztérium egyedül az Egészségügyiben nem hagyta jóvá a 15 fodrász és a 15 borbély szak megnyitását magyar tannyelven, mivel a legújabb rendelet szerint Nagybecskerek Város területén nem lehet 56-nál több középiskolai első osztályt nyitni. Ezt sajnos tudomásul kellett venni. Ezek szerint a Gimnázium általános szakán 30 magyar diák folytathatja iskoláztatását, az Egészségügyi Szakközépiskola általános nővérképző szakán úgyszintén 30-an tanulhatnak, a Jovan Trajković középiskolában harminc leendő szakács tanulhat magyar tannyelven, a Nikola Tesla villamossági szakközépiskolában pedig egy három- és egy négyéves szak megnyitására nyílt lehetőség. A négyéves elektrotechnikusi szakon harminc, a hároméves szakon pedig 15 leendő villanyszerelő és ugyanannyi háztartási hűtőgép-szerelő tanulhatott volna. Sajnos itt volt a legkevesebb jelentkező: a villanyszerelőire hárman, a háztartási hűtőgép-szerelői szakra pedig mindössze ketten jelentkeztek. A szülőkkel és a diákokkal való beszélgetés után közösen úgy döntöttünk, hogy a villanyszerelői szakra irányítsuk át a diákokat, amivel annak megnyitása most már bizonyossá vált. Számításaink szerint a villanyszerelők osztályának legalább tíz tanulója lesz – hallottuk tegnap Hallai Zoltántól, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola igazgatójától.

A nagybecskereki Gimnázium magyar osztályában az első körben 14-en iratkoztak be a lehető harmincból, a Nikola Tesla villamossági szakközépiskola négyéves elektrotechnikusi szakára eddig 15-en jelentkeztek (itt is maradt még 15 szabad hely), a Jovan Trajković iskola szakácsképző osztályába az első körben 11-en iratkoztak be (a lehetséges harminc helyre). A fent említett 174 kisérettségiző közül a nagybecskereki középiskolákba eddig 75-en iratkoztak be, ami várakozáson aluli. Remélhetőleg az augusztusi pótvizsgák után mégis gyarapodik majd a nagybecskereki magyar középiskolások száma. Nagybecskereken titkon azt is remélik, hogy a sok szabad hely vonzóvá teszi az itteni továbbtanulást az észak-bánáti diákok számára is.

Mégis gondba ejtő a nagybecskereki magyar középiskolások számának ilyen mértékű csökkenése. Mert hiába a minisztériumi jóváhagyás is a magyar osztály megnyitására, ha esetenként 3-5 diák jelentkezik.

– A diákoknak élniük kell(ene) a lehetőséggel, hogy anyanyelven tanuljanak középfokon, ahova ráadásul kevesebb pontszámmal is bejuthatnak. A számokból sajnos arra is következtethetünk, hogy sokan szerb tannyelven tanulnak tovább, míg mások az észak-bácskai, vagy pedig a magyarországi továbbtanulást választják. Persze vannak diákok, akik szüleikkel együtt valamelyik nyugat-európai országban próbálnak boldogulni. Elgondolkodtató e jelenség, mert ezáltal veszélybe kerülnek a kollégiumaink, melyek az utóbbi években sokat segítettek a nagybecskereki magyar középiskolai osztályok megtartásában. Ha pedig nem marad itthon kellő számú, magyarul tanuló fiatal, annak messzemenő következménye lesz a bánáti magyarság megmaradása szempontjából – mondta Hallai Zoltán.