2024. április 26., péntek

Kevesebb búzatermés várható

Bogosavljević-Bošković: A mezőgazdaságot ért kár 254 millió euró

Az árvíz okozta mezőgazdasági kár 228 millió euró, ennek okán a mezőgazdaságot ért veszteség teljes szanálására összesen 254 millió euróra lesz szükség, az idei búzatermés pedig átlagosan húsz százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál – nyilatkozta tegnap a közszolgálati televíziónak Snežana Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági tárcavezető az áradások által keletkezett károk kapcsán.

– A kárfelbecslés befejeztével megállapítható, hogy jelenleg a közvetlen mezőgazdasági veszteség 154 millió eurót tesz ki, de a közvetett károk teljes mértékű orvoslására a következő két évben akár 254 millió eurót is elkülöníthet a kormány. Az év végéig 29 milliót biztosan erre a célra fordít majd az ország vezetősége – mutatott rá a mezőgazdasági miniszter.

Bogosavljević-Bošković emlékeztetett arra, hogy májusban összesen 90 ezer hektár termőföld került víz alá, ebből 16 ezer hektáron tervezik az újravetést a gazdák, akik előzőleg különböző donációk formájában szerezhették be a vetőmagot.

– A legfontosabb feladat jelenleg a károk megtérítése. A szóban forgó 16 ezer hektár termőföld tulajdonosai a közeljövőben vehetik igénybe a minisztérium által kiosztandó műtrágyát és üzemanyagot. A kormány összesen 2,7 millió eurót különített el erre a célra – magyarázta a tárcavezető.

Az idei búzatermést illetően a miniszter asszony elmondta, hogy becslések szerint átlagosan húsz százalékkal lesz alacsonyabb az idei hozam a tavalyinál.

– Összesen 550 ezer hektáron folyik a betakarítás jelen pillanatban. A termés mennyiségét illetően változó adatokat kapunk az illetékesektől, a hozam hektáronként 2 és 6 tonna között ingadozik. Arra számítunk, hogy sikerül elérni a négytonnás hektáronkénti átlaghozamot. A búza jelenlegi felvásárlási ára 18 dinár kilogrammonként – fejezte be Snežana Bogosavljević-Bošković.