2024. április 26., péntek

Nyári programok a fiataloknak

A Helyi Ifjúsági Iroda több programmal is színesíti a szünidőt

A Helyi Ifjúsági Iroda az idén nyáron is több programot készített elő, mellyel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatalok hasznosan töltsék el a szabadidejüket, illetve részt vegyenek az ifjúságpolitikában.

Vjekoslav Ostrogonac, a város sporttal és ifjúsággal megbízott tanácsosa örömét fejezte ki, hogy a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elfogadták a helyi ifjúsági akciótervet, s ily módon a város odafigyel a fiatalokra.

– A helyi ifjúsági akcióterv elsősorban a Helyi Ifjúsági Irodán keresztül valósul meg, azonban a hónap végéig kiírjuk azt a pályázatot, melyre az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek jelentkezését várjuk, akik bekapcsolódnak a megvalósításba – mondta a tanácsos.

Dejana Baltes, az ifjúsági iroda koordinátora a nyár folyamán megrendezésre kerülő aktivitásaikról számolt be részletesebben, kiemelve, hogy mindegyik ingyenes.

– A Sétaerdőben több program is lesz, így minden hétfőn 19 órától aerobik-karate edzésekre kerül sor, szerdánként 19 órától jógaórák lesznek. A Bar Devils utcai gimnasztikai csoport július 19-én délben egy jótékonysági versenyt szervez, melyre máris több mint százan jelentkeztek. Július 9-e és 15-e között kerül megrendezésre a nemzetközi bokszturné, melyre több mint harminc ország fiataljai érkeznek. Spanyol nyelvtanfolyamot indítottunk, ami nagy népszerűségnek örvend, az idén pedig egy francia nyarat szervezünk, azaz a következő két hónap folyamán franciaórákat lehet venni, erre már lehet jelentkezni. Bemutatókon karrierépítési tanácsadást tartunk, melyre július 15-én és 29-én valamint augusztus 5-én, 12-én és 26-án kerül sor 11 órai kezdettel. A Summer3p fesztiválon is jelen leszünk, ahol standunkon aktivitásainkat fogjuk hirdetni, emellett bemutatjuk az ifjúságpolitikát, a stratégiai dokumentumokat, és szeretnénk népszerűsíteni az ifjúsági önkéntes táborokat is. Augusztus 12-én lesz a fiatalok napja, melyre egy sportrendezvénnyel készülünk 18 és 21 óra között és a Spartacus extrém sportok klubjának tagjai tartanak bemutatót, majd ezután a Raichle Ferenc parkban egy unplugged koncertre kerül sor – tudtuk meg a koordinátortól.

Sörfőző Kornél, Topolya Község Fejlesztési Társulásának munkatársa még hozzátette, az ifjúsági minisztérium az idén is kiírta a Fiataloké a jövő (Mladi su zakon) nevű pályázatát, melynek célja a fiatalok mozgósítása, hogy saját erejükből és ötleteiket megvalósítva megoldják a közösségükben meglévő problémákat.

A pályázat azoknak szól, akik a szolidaritást, a humanizmust, a toleranciát szeretnék népszerűsíteni, fontosnak tartják a környezetvédelmet, az egészséges életmódot vagy akik szeretnék a fiatalok körében növelni a vállalkozószellemet.

– A programban annyi a változás, hogy mindegyik ifjúsági önkéntes akcióval részben az árvíz sújtotta területeken élő közösségeket is segíteni kell. A pályázatra minden formális és nem formális ifjúsági csoport jelentkezhet, a pályázati dokumentáció letölthető a www.asocbt.org.rs vagy a minisztérium honlapjáról, amit a kitöltés után az asocbt@stcable.rs e-mail címre kell továbbítani július 25-ig. Az elnyerhető összeg 40 ezer és 100 ezer dinár között van. A jelentkezők számára egy rövid tanfolyamot is tartunk, hogyan kell megírni egy projektumot, ezért arra kérnék mindenkit, hogy már korábban jelentkezzen, hogy a tanfolyamra is sort tudjunk keríteni – mondta Sörfőző.

A Helyi Ifjúsági Iroda az új városháza kilencedik emeletén, a 108-as szobában található, és a programokról is itt lehet részletes tájékoztatást kapni minden munkanapon 8 és 16 óra között, illetve az 554-384-es telefonszámon lehet érdeklődni.