2024. április 26., péntek

VSZL: Veszélyben Szervó Mihály emléktáblája

Négy évvel ezelőtt Nagybecskereken, a Strossmayer utcában ledőlt Szervó Mihály néphős szülőházának teteje. Az épület felújítása azóta sem történt meg, ahelyett a sorsára lett hagyva. A napokban viszont már veszélybe került az emléktábla is, amely bármelyik pillanatban leeshet és széttörhet. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga városi bizottsága erre a tarthatatlan helyzetre figyelmeztet és követeli az illetékesektől, hogy sürgősen intézkedjenek és helyezzék biztonságos helyre az emléktáblát. Szerintük erre a legmegfelelőbb hely valamelyik városi park lehetne. A ligások szerint Szervó Mihály a Béga menti város történelmének egyik jelentős személyisége, ezért meg kell jelölni a helyet, ahol született és élt.

Aleksandar Marton, a párt tartományi képviselője szerint az emléktábla megőrzésével megőriznék a néphős emlékét. Szerinte az utókor legalább ennyivel tartozik azoknak az embereknek, akik életüket adták a szabadságért.

– Nagybecskerek Város az idén ünnepeli a fasizmus feletti győzelem hetvenedik évfordulóját, melynek értékeit meg kell őrizni, hogy emlékeztessenek azokra az időkre, amikor összecsapott a jó és a rossz. A fasizmust legyőzték, de a szélsőségek sok fajtája, a nacionalizmus és a sovinizmus továbbra is jelen van. Ebből a szempontból különösen sérülékeny a fiatalok korosztálya, akikkel meg kell ismertetni az antifasizmus minden értékét, valamint a fasizmus és a nácizmus káros következményeit is – olvasható Aleksandar Marton közleményében, aki még egyszer emlékezteti a közvéleményt arra, hogy sok antifasiszta emlékmű van Nagybecskereken megengedhetetlen állapotban.