2024. április 26., péntek

Nyomon követhető az MNT munkája

Egy most bemutatott elemzés a honlapon szereplő információk szerb nyelvre fordítására, vitafórum létrehozására, világosabb pályázati kritériumok meghatározására tett javaslatot

Öt nemzeti tanács munkájának átláthatóságát vizsgálta legújabb projektumában a Regionalizmusért Központ, azt, mennyire számít nyitottnak, felismerhetőnek, követhetőnek és érthetőnek a kisebbségi önkormányzatok tevékenysége, milyen mértékben tudnak abba betekintést nyerni a polgárok. A magyar, roma, román, szlovák és bolgár tanácsok munkáját helyezték nagyító alá, az elemzést követően levonták a megfelelő következtetéseket, és ajánlásokat fogalmaztak meg annak érdekében, hogy a tanácsok munkája a jövőben még átláthatóbb lehessen. Az elemzés részletei kapcsán tegnap szerveztek egy tanácskozást a Tartományi Képviselőházban a civil szférának, a nemzeti tanácsok tagjainak, a köztársasági és tartományi tisztségviselőknek a jelenlétében. Az újságíróknak adott nyilatkozatában Aleksandar Popov, a felmérést végző Regionalizmusért Központ elnöke kifejtette, hogy a most elvégzett értékelés tulajdonképpen egy korábbi projektumnak a folytatását jelenti, mely általában véve értékelte a nemzeti tanácsok munkáját.

– Három fő hiányosságot észleltünk akkor a tanácsok munkájában: a nagy mértékű politikai befolyásoltság jelenlétét, a nemzeti közösséggel való nem megfelelő összeköttetést és a munka átláthatóságában megmutatkozó problémákat. Az első két gond voltaképpen a harmadikból eredeztethető, hiszen, amikor nem követhető megfelelően a munka, akkor nagyobb a lehetőség arra is, hogy politikai nyomásnak legyen kitéve. Szükségét láttuk tehát az átláthatósággal foglalkozó egyéves tevékenységet felölelő analízis elkészítésének. Nem az volt a mi feladatunk, hogy külső ellenőrző szerv szerepét öltsük magunkra, vagy hogy nyilvános kritikát fogalmazzunk meg. Segíteni próbáltunk az átláthatóság szavatolásában, észrevételeinket publikáljuk, s a tanácsok rendelkezésére bocsátjuk. A legtöbb esetben olyan gondokról van szó, mint például a weboldalak hiányosságai, a pályázatok nem elég világos feltételek közötti kiírásának esetei. Most olyan kritériumokat határoztunk meg, melyek mentén maguk a kisebbségi önkormányzatok is ellenőrizhetik, eléggé áttekinthetők-e az általuk meghozott döntések – ismertette a kutatás részleteit Popov.

ÉSZREVÉTELEK ÉS AJÁNLÁSOK

A Magyar Nemzeti Tanács a többinél jobb eredményeket mutatott fel az elemzés során, s ez várható is volt Popov szerint, hiszen egy jól szervezett intézményről van szó, a legnagyobb vajdasági és szerbiai kisebbségi nemzeti közösség önkormányzatáról. Popov elmondta, hogy az MNT a munka értékelésekor és a munka átláthatóságának értékelésekor is jobban teljesített.

Jelena Perković projektumvezető-helyettes kifejtette, hogy az MNT-vel jó együttműködést valósított meg a központ, olyan mechanizmusokra figyeltek fel, amelyek szavatolják a munka nyilvánosságát. Megfelelő honlappal rendelkezik a nemzeti tanács, ami fontos ennek az átláthatóságnak a szavatolása terén, az MNT munkáját a médiumokkal való jó együttműködés szintén jellemzi – értékelte Perović. Hozzátette, hogy az MNT kapcsán az eredmények jónak mondhatók, a belső, tanácson belüli döntéshozás átláthatósága és a nyilvánosság felé irányuló nyomon követhetőség tekintetében is. Az átláthatóságra vonatkozó törvényes előírásokat betartja a tanács, sőt, további olyan intézkedéseket is bevezetett, melyek hozzájárulnak ennek a célnak a megvalósításához, tette hozzá.

Az MNT munkája átláthatóságának további javítása érdekében olyan észrevételeket tett a központ, melyek javítanák a honlap tartalmának a kereshetőségét, a magyar nyelvet nem ismerők számára is hozzáférhetővé tennének bizonyos információkat. Javaslatot tettek a meghozott döntések egyszerű nyelvezettel történő rövid bemutatásának, továbbá egy internetes vitafórumnak a bevezetésére is. Hírlevél formájában történő értesítéseket is látni szeretnének. A központ szerint világosabbá kellene tenni a pályázatok értékelési kritériumait, s olyan továbbképzéseket kellene szervezni, melyek segítenék a magyar közösség tagjait a pályázatírás fortélyainak elsajátítása terén.

KÉSZÜL AZ OMBUDSMAN JELENTÉSE IS

A Regionalizmusért Központ elemzésével párhuzamosan a Tartományi Ombudsman hivatalában is folyamatosan dolgoznak egy hasonló értékelés elkészítésén. Vukašinović Éva ombudsmanhelyettes a sajtónak elmondta, a civil szervezetek jelentései rendkívül fontosak az állami szervek számára, az ombudsman számára is, hiszen eleve egy másik startpozícióból indulnak. Mint mondta, az itt elhangzottak befolyásolni tudják az ombudsman összegző elemzését is.

– Az ombudsman készülőfélben lévő elemzése egy nagy kutatásnak számít, jelenleg még mindig folyamatban van az adatok begyűjtése. Egy retrospektív elemzésről van szó, mely a nemzeti tanácsok négyéves munkáját fogja bemutatni. Górcső alá veszünk minden törvényes hatáskört. A jelentés azért lesz lényeges, mert nemcsak azt fogja vizsgálni, hogyan ágyazható bele a praxisba a törvényes előírás, hanem azt is, hogyan lehetne a rendelkezésünkre álló törvényt minél inkább a valósághoz, úgymond az élethez igazítani. A nemzeti tanácsok véleményére is szükségünk van tehát, arra, hogy megmondják, hogyan tudná a törvény még inkább segíteni a munkájukat – fogalmazott az ombudsmanhelyettes.