2024. április 26., péntek

Fiataljaink nem értékelik

Koszorúzás a hetvenhárom évvel ezelőtti népfelkelés évfordulója alkalmából

A venaci emlékműnél tegnap délelőtt a népfelszabadító háború alatt történt szerbiai népfelkelésre emlékeztek. A Szabadság emlékműnél a tartományi kormány nevében Miroslav Vasin titkár helyezte el a kegyelet virágait. Az eseményt a Népfelszabadító Háború vajdasági harcosainak szövetsége szervezte, felszólalt a szövetség elnöke, Svatomir Atanacković, továbbá a Josip Broz Tito Kommunista Párt és Polgári Egyesület elnöke, Joška Broz is.

Vasin titkár szerint július 7-e emlékét, jelentőségét és értékét tovább kellene adnunk a fiatal nemzedékeknek, meg kellene értetnünk velük, hogy akkor egy sokkal hatalmasabb ellenséggel szemben lázadtak fel, a felkelés meghatározta történelmünket. – A ma szabad Szerémség minden városában a lakosság legalább egyharmadát megölték a fasiszta rezsim idején, fiataljaink azonban ezt nem értik, az ilyen és hasonló rendezvényeket nem látogatják. Nem hangsúlyozzuk megfelelő mértékben történelmünk dicső pillanatait – mondta Vasin, és felszólított, hogy továbbra is gondoljunk kegyelettel a szabadságunkért elesett harcosokra.

Az idén emlékezünk a nagyobb európai ütközetek egyikére, a batinai csata 70. évfordulójára. A titkár szerint ez jó alkalom lesz arra, hogy megmutassuk: tiszteljük hagyományainkat és történelmünket. Bejelentette, hogy a tartományi kormány támogatja majd az emlékünnepség megrendezését.

A felkelés 1941. július 7-én tört ki a szerbiai Krupanj közelében levő Bela crkva településen. Aznap Žikica Jovanović Španac a helyi vásárban megölt két csendőrt. A kávéház, amely előtt az eset történt, ma múzeum állandó tárlattal, a falu helyi közösségének épületében az 1804 és 1941 közötti szerb felkelésekről láthatunk kiállítást. A JSZSZK idejében a felkelés napját az egész országban ünnepelték, a központi ünnepség Bela crkván volt. Az állami ünnepek sorából 2001-ben törölte a szerb kormány, a harcosok és a szocialisták azonban azóta is megtartják.

Újvidéken, az Emléktemetőben és a cseneji, az újvidéki partizánosztag emlékére felállított emlékműnél is koszorúztak a harcosszövetség és a katonaság képviselői. Jelen voltak az önkormányzat képviselői is, ők szintén a fasizmus elleni harc folyamatosságának jelentőségére hívták fel a figyelmet.