Megdrágul a villanyáram?

A májusi árvíz a bányaiparnak is hatalmas károkat okozott

Magyar Szó

2014. július 8., 05:15 >> 2014. július 8., 19:53

Kommentek száma 4  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Blic napilap értesülései szerint Lazar Krstić pénzügyminiszter és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) vezetősége a villanyáram 50 százalékos drágítását szorgalmazza. Az őszi hónapok folyamán 30 százalékkal drágulna meg az áram, később pedig újabb 20 százalékkal. A Blic szerint Aleksandar Vučić kormányfő és Aleksandar Antić energetikai miniszter nem támogatják ezt az elképzelést.

Az EPS Felügyelőbizottságának elnöke megcáfolta, hogy a vállalat a villanyáram drágítását kezdeményezte volna (Fotó: Ótos András)

Az EPS Felügyelőbizottságának elnöke megcáfolta, hogy a vállalat a villanyáram drágítását kezdeményezte volna (Fotó: Ótos András)

A drágításra azért lenne szükség, mert Szerbia behozatalból kényszerül fedezni az ország szükségleteit, a behozatali áramért pedig előre kell fizetnie az országnak, méghozzá nem kis összeget. Az, hogy az országban képtelenek előállítani a szükséges mennyiségű villanyáramot, a májusi árvízzel magyarázható, amikor több felszíni bányamező is víz alá került. A Kolubara szénbányában jelenleg naponta 45 ezer tonna szenet fejtenek, ami fele a megszokott termelésnek. A szénbánya egyik bányamezőjét csak most kezdték meg kiszárítani.

Dr. Slobodan Ružić energetikai szakértő megerősítette, hogy a májusi árvíz hatalmas károkat okozott a bányaiparnak, mind a kitermelés, mind a felszerelés tekintetében. Ružić szerint Szerbia legalább jövő év márciusáig behozatalból kényszerül pótolni az országban megtermelt villanyáramot, ez pedig sokba kerül.

Dr. Aca Marković, az EPS Felügyelőbizottságának elnöke megcáfolta, hogy a vállalat a villanyáram drágítását kezdeményezte volna. A helyzet nem kedvező, de nem is katasztrofális, fűzte hozzá Marković, valamint takarékoskodásra kérte a fogyasztókat.  


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:
László Rácz Szabó
2014. 07. 20., 11:15
Olyan egyszerű lenne megemelni az életszínvonalunkat, hogy azt sokan el se hinnék.

Csak át kell adni gyeplők egy részét.
Ezt nevezik decentralizációnak.
Egyszerűsíteni kell az adminisztrációt, hogy mindenki el tudja végezni.
A felőgyelgőket (inspektorokat) arra kell utasítani, hogy segítsék a vállalkozásokat és ne csak büntessenek, sokszor olyan dolgok miatt, amit nem is lehet a komplikált, összevissza, ellentmondásos, érthetetlen, értelmetlen előírások miatt szabályosan elvégezni.

Miért nem tesznek ennek érdekében semmit?
Azért, mert ez a káosz a hatalmuk biztosítéka. Így örök függőségben tarthatják a szavazókat.
Csiszár Roberta
2014. 07. 09., 08:21
Mikor emelik már a fizetéseket?Drágult a vezetékes telefon most a villany de a fizetések maradnak.Ezeket fizetni kell de ha mindent kifizetünk akkor marad a legelés ekkora árak mellett.
Christina Peric
2014. 07. 08., 20:07
... nem elég a tavaly őszi 20 százalékos villanyáram drágulás,.. idén íme újra.. az idei őszi hónapoktól kezdve megint 30 százalékkal drágulna meg az áram, később pedig újabb 20 százalékkal.. ez így 12 hónap alatt összesítve ( azaz pontosan 2013.-őszétől 2014.-őszéig ) 70 százalékban drágul a villanyáram.. háát csupppa öröm.. no comment..
Viktor Jurcsák
2014. 07. 08., 13:00
Ha előbb emel 30% -ot utánna pedig még 20% -ot, az összesen 56%!__Mert a második emelés már az egyszer megemelt összegre szól.__(100 + 30% = 130 Na most 130 + 20% = 156 Tehát 56% az össz emelés az alapra!)

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége